2021-12-20 148 浏览
星期五Lunch路过,一个人入去食。大概下午1点,人都多,还好一个人易揾位,即时入座。坐低嗌左个港式米线 $26,加左一个鲜虾卷,见到有"推介"嘅标志就试下,都唔平,$9。因为穷,就咁。嗌完之后俾阿姐白眼,好似意思系"下 嗌一个𩠌咁cheap?" 咁我都过左你最低消费,有问题咩?好啦,等食物期间有几转黎错食物,包括我张枱同附近枱。唔紧要,最后我果碗系啱嘅。哗,个 $9嘅虾卷,真系好细,有3粒咁大把。然后我终于都明白点解我suppose系要嗌多个𩠌。味道系正常嘅,汤底有胡椒味,都唔错。米线份量都足够。只系个虾卷我觉得几揾笨。咁一食完,放低筷子,阿姐就过黎问我要唔要。咁我话唔要喇,佢就收起,然后嗌出去"两位有位!" 然后两个顾客就入左黎企喺我面前睇住我呻鼻水 (我食完热嘢要呻一堆鼻水,俾人睇住好尴)、饮水、戴返口罩。一放低筷子都唔够30秒,就俾个压力赶左我去埋单。虽然我都知唔系cafe咁可以坐好耐,又繁忙时间,但咁样嘅赶客态度,讲真真系冇下次。

港式米线+鲜虾卷

2021-12-17