2012-11-16 433 浏览
因为Pasta Mio就近公司附近,所以买定张团购券睇门口,遇有家中无饭开过嚟用咗佢,又或外卖带返屋企食都得!又喺拖拖吓去到近换领限期尾先用,好彩赶得彻,无蚀。依次团购内容喺:$25 Pasta Mio自选 Fit Size经典酱汁意大利粉一客连饮品(价值 $50),店家嘅酱汁原有共10款选择,不过团购都提供4款:Pomodoro、Arrabbiata、Chicken、Melanzana,单睇个名就真喺佢识我,我唔识佢,不过,店旁一张巨型海报除价钱、意粉种类之外,酱汁自然都有所介绍,大可按图索骥。意粉方面,全店应共有8款,而团购亦有5款供选择:Farfalle、Fusilli、Penne、Gnocchi、Strozzaperti,唔知喺点样,唔喺问题㖞,一来张海报有图画,二来橱窗之上又有实物,以小杯盛载,绝对唔会蒙查查唔知自己点咗乜。Gnocchi + Melanzana份量分为正常REG(300克)或健怡FIT(200克),团购嘅当然喺后者啦。一切以纸盒盛载,唔好睇佢细细盒,一个可乐罐高度,其实都几坠手,里面填满晒Gnocchi同个酱汁,面面仲洒咗一大把芝士粉同香草碎,卖相都颇吸引。
店旁海报价钱、意粉款式、酱汁一目了然。
放有意粉实物,供客人「睇办」。
依次团购指定内容
Gnocchi + Melanzana

份量分为正常REG(300克)或健怡FIT(200克),团购嘅当然喺后者啦。一切以纸盒盛载,唔好睇佢细细盒,一个可乐罐高度,其实都几坠手,里面填满晒Gnocchi同个酱汁,面面仲洒咗一大把芝士粉同香草碎,卖相都颇吸引。Gnocchi喺用面粉或马铃薯做嘅丸子,如果上网摷摷,就会出到好多唔同嘅中文译名,多数都喺意译,例如:意式马铃薯丸子、意式土豆球、意大利土豆面疙瘩、意大利薯波……。口感喺点?成旧波波都喺实心,好似食紧未烚透嘅薯仔蛋咁,可能真喺煮得唔够透,感觉实净咗啲,食唔出其他食家食到嘅烟烟韧韧,唯一喺好饱肚啫;而酱汁Melanzana喺用蕃茄、烧茄子、布旺伦芝士煮成,事实上个汁底蕃茄味几浓几鲜活,汁内有粒粒嘅烧茄子,添加口感,如无记错第一次食布旺伦芝士(provolone cheese)喺晌中环Tango,属味浓嘅芝士一种,再加埋啲巴马臣芝士粉就变得个汁过咸
,否则个酱汁应该浓香兼备,只好靠罐可乐解解咸。所以,赶得彻用埋个团购,却又未必一定喺好事啰!
Gnocchi 意粉+ Melanzana酱汁
意粉、酱汁装满成盒
似未烚透嘅薯仔蛋!
Gnocchi真身
我选择晌店外嘅小枱度食,食完先慢慢走,喺食嘅十零廿分钟时间里面,都未见再有客帮衬过,几个店员都只好闲谈渡日。近排再经过,见到成间铺围咗板已经被人拆散晒,唔知佢确实几时折咗
。都喺旧年年中先开档,都喺挨得一年多,记得开档初期唔少传媒报导,卖点主打喺从意大利运来新鲜手制意大利粉每周空运抵港,配以正宗酱汁,做出高品质嘅意大利粉。意大利粉种类款式多且特别,坊间少见,酱汁自家调配,个性独特,又大玩Mix & Match自由配。估唔到就咁玩完,一鸡死,一鸡鸣,唔知将开嘅新店又卖咩呢?又会顶得几耐呢?
最近行过,变成咁样!
用餐优惠
团购
依次团购指定内容
Gnocchi真身
最近行过,变成咁样!