2012-07-05
已经唔系第一次食鹿鸣春,但系今次系第一次同老爷奶奶黎呢度庆祝父亲节~ 明知订位困难,预早成个月落booking,点知夜晚都已经full哂!好在老爷想食午食~6个人准时到,一坐低就有位!食饭之前,老爷已经讲明想试鸡炖翅、北京填鸭同埋河虾仁,所以我地叫左个午巿套餐,然后再额外叫个细size鸡炖翅!第一道上的系赛螃蟹,滑溜又香口,但唔会油淋淋,正!跟手黎埋个白切肉粉皮,睇落白雪雪冇咩吸引力,但其实好考师傅刀功,猪肉切到透薄均匀,配埋佢个酱汁,好夹!清炒河虾仁系一道好简单的菜式,但系一食就知用料靓唔靓,而鹿鸣春的确系整得够哂爽口弹牙,令人满意~好快就到鸡炖翅上场。咦,又话细份?原来细份都已经好大份!每人有2大碗,老爷仲一个人食左3碗添!鸡汤清甜味美,仲要啖啖翅,去饮宴都食唔到咁靓的排翅啰!成大梳翅响度,仲要吸哂D汤汁,你话正唔正?食完等左一阵,另一主角北京填鸭终于登场!由于父亲节人多挤逼,我地冇机会近距离欣赏师傅点样片D鸭皮出黎,不过都唔紧要啦,最紧要系好味~唔驶多讲,D片皮鸭好快已经畀人夹左大半,皆因佢D鸭烤完都保留好多肉汁,而且肥瘦适中好易入口,酱料唔会太过死咸,呢样都要加分~食完鸡炖翅同
有样野我觉得一定要赞下,有一次得3个人去食饭,人太少叫唔到好多野,侍应就提议我地一鸭两味;今次因为叫套餐之余加左个翅,咁岩套餐里面有汤,侍应又提议将个汤转做小菜,以免饮到一肚水。其实呢D“温馨小提示”好有用同埋带畀人好印象,好过大把食肆D后生仔女郁D就黑面!
而且鹿鸣春D𩠌菜全部都足料好味,唔会得细细份或者悭住D料畀你,物有所值,咁我先至有信心再黎帮衬嘛!
系有一样野唔系咁好,就系当日太多细路在附近枱,仲要系咁尖叫,都几影响我地倾偈!所以环境方面扣少少分。不过我都明白唔系店家可以控制的问题,我都会继续揾机会帮衬的!