2019-01-20 1063 浏览
天气一冻就想缩入被窦渡过余生咁款,但咁冻又特别易饿,衬天未黑齐就包到只糭咁出观塘食蛇其实同一条街,对面马路就有另一间,但我对排队名气无甚兴趣,就冇考虑第间舖头偏旧式,冬天生意好就放多几张折枱出街,左右都系d只开日头既舖,所以冇乜影响门口一堆人买外卖,就直冲入舖自己揾位坐,旧式舖入屋坐低就叫野食,叫左个套餐a,有蛇羹、糯米饭同蛇汤,仲会问个饭要唔要花生一上就上哂蛇羹同糯米饭,连一盒柠檬叶自己加。蛇羹唔单止有蛇肉丝,仲有唔少蛇辘,好足料,而且唔系丧落生粉水整到碗野一pat咁。食落有姜同果皮味,有d辣口但唔系好劲味唔夹𠮶种糯米饭唔预佢生炒,加上放左阵先食,面头𠮶d有少少硬,但下面𠮶d就正常既。有少量腊肠薄片...刀功好好,但个饭唔够油润,食落唔香食完就可以叫汤,用返蛇羹个碗装,环保洗少个碗又差不多味,都合理。个汤好够热,闻落比饮落香,但冇蛇羹𠮶阵稍强既姜/果皮味,整体几好舖头墙身贴满剪报同餐牌,除左几款套餐,仲有蛇胆蛇酒,如果唔系太饱会想饮五蛇酒。呢度系以大细杯计,有d地方系以両计。未饮过既可以想像为甜既酒,除左因为酒本身带d甜味,系因为加左肉,正如斋汤同肉汤既分别,咁上下其实见到仲有蛇煲,

蛇羹+糯米饭

蛇汤

其实见到仲有蛇煲,记忆中2 3百左右,出街食羊腩煲都差唔多价钱,有机会会想试下,而且加既其他配菜望落都特别。希望之后可以再嚟试下个蛇煲同蛇酒
2018-12-30
蛇羹+糯米饭