2023-01-02
友人同我去油麻地旺角行街,推荐话呢间村爷爷好食。行到门口,就咁望门面就觉得好似普通茶记,无咩特别,望入去环境都比较迫,但系就有成10个人排队,令我有啲意外,令我谂呢间食物系咪真系咁好味,但食完真系觉得物有所值!两个人分别叫佐花胶螺片鸡煲同埋真<盛> 海鲜龙虾汤泡饭。(1) 花胶螺片鸡煲 ($68) --> 人气no.1!鸡煲可以加$15转套餐。套餐包一个饭,一碟菜加一杯野饮。鸡汤非常清甜,有鸡味,鸡用刀一切开就切到,肉质嫩滑。除佐鸡之外,螺片既份量十足,绝无欺场。呢个鸡煲绝对对得住人气no.1,唔怪得之咁多人叫呢个餐。(2) 真<盛> 海鲜龙虾汤泡饭 ($168) 超大碗超级足料,绝对无呃秤。成碗饭既主角就系半只龙虾,啖啖肉既龙虾食落非常爽口, 至于配角就系其他海鲜,包括鱿鱼,青口,带子同埋蚬。 全部海鲜都有鲜味,啲蚬有差唔多10几只,份量好夸张。 成碗饭既精华就系个龙虾汤,完全系一碗海鲜汤黎。一啖汤一啖饭咁样食就系正到爆!最后我同友人将全部汤饮哂。值得一赞既系餐盘有湿纸巾提供,让容人可以拆完龙虾壳抹手。总括而言,餐厅咁多人排队系有原因! 钟意
两个人分别叫佐花胶螺片鸡煲同埋真<盛> 海鲜龙虾汤泡饭。
(1) 花胶螺片鸡煲 ($68) --> 人气no.1!
(2) 真<盛> 海鲜龙虾汤泡饭 ($168)
值得一赞既系餐盘有湿纸巾提供,让容人可以拆完龙虾壳抹手。
总括而言,餐厅咁多人排队系有原因! 钟意饮汤既朋友不坊试下呢间。