2018-12-20
深水埗出名多甜品铺,难得入深水埗买嘢,一定要食甜品!而家天气转凉,就想食热嘅甜品。见到甜入心有多种甜品,冻嘅热嘅都有,仲有我最钟意嘅椰皇,就决定一试!净系椰皇嘅甜品,都有成十几款,花多眼乱。不过因为唔太饿,所以只系试一款恋上椰皇子。呢一款有齐晒我钟意嘅甜品,包括芋圆,小丸子,汤丸同鲜奶椰皇。不过今次唔系咁好彩,落单之后姐姐话未有汤丸,佢建议俾多啲芋圆我哋,所以今次就试唔到汤丸。甜品一上枱,见到椰皇上面放满芋圆同小丸子,好足料,我哋都好期待!芋圆有芋头同蕃薯味,不过可惜未够烟韧,有少少失望。不过小丸子就全粒都好烟韧,补救反芋圆质感嘅失望。都好味就系个炖奶,有好香嘅椰子同奶味,热食全身都好暖。当然作为椰皇嘅爱好者,我哋有食埋嘅椰肉。整体嘅讲,甜入心啲甜品都好足料,可以一试。不过如果有机会再食一次,希望芋圆可以烟韧啲!