2018-11-15 173 浏览
虽然几乎日日都返红磡,但我甚少到访这条为人熟悉的小食街,但每次经过这间糖水小店,都见有街坊帮衬,今日下午茶时段又再经过,终于决定买几款同屋企人分享。虽然款式不及连锁甜品舖多,但款款都系传统港式味道,其实谂清楚,这些港式糖水的做法和用料往往比新式糖水健康得多,选用多啲天然材料,营养价值相对高啲。细个最钟意食红豆砵仔糕,见到呢度嘅砵仔糕有咁多红豆,真系流晒口水。$12/5个,价钱平,但份量相对少,好处系每次食少少,又或者方便同企人分享。啖啖都系红豆,好有好感,不过略嫌整个砵仔糕嘅粉浆糖分不足,冇咩黄糖嘅香味,食落比较清淡。✨✨推荐黑豆豆腐花!劲香浓豆味!口感幼滑!见老板娘加好多红豆落去,+$3抵食呀,味道比单食豆腐花或加黄糖更丰富。呢张相证明一切,芝麻糊打得超杰身,真材实料,有非常之突出嘅芝麻味。呢个新产品就一般般啦,讲真加咗薏米同白果都冇咩特别味道,加上黄豆豆腐花嘅豆味不及黑豆香浓,整体味道单调。

砵仔糕

黑豆豆腐花

✨✨推荐黑豆豆腐花!劲香浓豆味!口感幼滑!

芝麻糊

薏米白果豆腐花