2016-11-19 745 浏览
去大埔熟食中心食早餐真系一流,选择多,又几乎咩都有得食。呢日就试下「世记」猪扒面吧!黎到熟食中心人气店,搭枱是常识。呢日叫左个炸猪扒,配幼面,想落单叫埋冻饮之时,老板叫我等隔离档靓姐帮我落单。「世记」主攻面食,饮品可以叫隔离档「苏记」。话甘快,闻名不如见面的「炸猪扒面」已经送到黎我面前。炸猪扒同面分开盛载,甘就可以保持到炸猪扒酥脆,唔会俾D汤浸「淋」晒。幼面唔系银丝幼面,都有少少粗度,咬落几爽同富弹性,真系唔错。因为始终带少少碱水,所以食时我都落左少少醋(镇江醋)中和一下。炸猪扒份量真系唔细,有两大块。个炸浆据闻系用鸡蛋、面粉,鹰粟粉整,几脆口之余,食落亦好有实在感。猪扒带少许丰腴油脂。下次黎食,会试下酸辣猪扒粗面,听落都已经好想食。

下次黎食,会试下酸辣猪扒粗面,听落都已经好想食。
2016-11-18
$32 (早餐)