2019-10-22
香港人真系好钟意打边炉!所以汤底方面真系越出越多花款,越出越豪华!由以前嘅普通莞茜皮蛋、猪骨汤、沙爹汤底,去到依加真系用老火汤煲足几个钟嘅汤底嚟打边炉,好多时汤底反而变咗主菜!每次都会饮完一转汤,先开始慢慢打边炉~大一海鲜火锅嘅汤底都有好多款选择,而且大部分都好有特色!例如:金汤腿翅锅、大一花甲蟹锅、野菌黑松露汤、冬瓜薏米水鸭锅等⋯金汤腿翅锅 $399牛魔王拼盘 $399黑松露带子饺 $68/半份芝味向铃 $69/份柠檬薏米水 $39[分数:7.5/10]打边炉饮薏米水清热就最啱~仲加咗柠檬落去,饮落甜甜地,带少少酸味,仲可以去下油腻感添!
金汤腿翅锅 $399
[分数:9/10]
我地拣咗喺餐牌排第一嘅金汤腿翅锅!锅底好快就嚟到,真系好足抖!
除咗有一梳梳翅之外,仲有2大旧金华火腿骨同半只鸡!打边炉前先试下个汤先,汤底好甜,金华火腿味超香浓!所以接近饮晒成煲汤先再加汤打边炉!
牛魔王拼盘 $399
[分数:8/10]
牛魔王拼盘完全可以满足我对牛嘅渴望!一次过可以试晒本地牛、牛胸爽、安格斯牛肉粒、牛脷!我最钟意系牛胸爽!咬落真系好香好好食!本地牛有肉香,牛脷薄薄地带爽脆口感同脂香,而安格斯牛粒就有口感得嚟又带脂香!
黑松露带子饺 $68/半份
[分数:8/10]
黑松露带子饺就相当巨型!半份有4只!饺皮薄薄,入面就爆晒馅!入面有带子、猪肉、黑松露、红萝卜碎,入口好香松露味,馅料饱满结实,好饱肚!
芝味向铃 $69/份
[分数:7/10]
芝味向铃都几特别,嚟到嘅时候已经闻到芝士味!原来系洒咗好多芝士粉上面~放入去渌嘅话要就住放,唔系嘅话啲芝士粉会直接冲走晒!如果系热辣辣炸起,就咁即食应该会更好~
柠檬薏米水 $39
[分数:7.5/10]