2023-04-15
去到石门,又系京瑞广场两个商场穿梭。终于揾到一间想试嘅野,门面系无乜特别,但仔细睇水牌,其实系几乎合香港人所要嘅野,就系汤水啦!呢个铺头占大部分系厨房,严格自己嘅餐枱有一张细细,坐到两个人,其他人道要系出面饭堂,买完野去食啦!咁我叫左两款食物:老黄瓜章鱼赤小豆炖瘦肉汤 $58见到用晒锡纸兜,密封包装,感觉上好重。一打开,有啲惊喜,好多料呀,占成三分二咁。有好多旧老黄瓜、鲜章鱼,瘦肉,啲汤渣系袋到,冇特别过老。饮落去,冇味精,系舒喉,啖啖都系汤料混出黎嘅味道,好饮好饮。 会再去拜访。 净南乳猪手 $28由于唔想食饭,放弃左叫饭。结果,佢用外卖餐馆装左好多汁嘅猪手,南乳味好浓郁,系有超咸嘅味道,建议配饭会好啲。猪手,骨多过肉,皮多过肉,要食骨胶原都系选择之一;要食肉可以揾另一款肉食啦!大概有4-5旧猪手,小小的,好入味。总结:有机会,都系想饮汤。好多时令汤水,用心去煲。欣赏
咁我叫左两款食物:
老黄瓜章鱼赤小豆炖瘦肉汤 $58
见到用晒锡纸兜,密封包装,感觉上好重。
一打开,有啲惊喜,好多料呀,占成三分二咁。
有好多旧老黄瓜、鲜章鱼,瘦肉,啲汤渣系袋到,冇特别过老。
净南乳猪手 $28
大概有4-5旧猪手,小小的,好入味。
总结:有机会,都系想饮汤。好多时令汤水,用心去煲。欣赏