2022-01-01
天气一冻就想食d热汤或者辣野暖下身,同朋友提起,原来佢都系咁谂,于是我哋就揾咗一间可以一次过满足晒两个愿望嘅餐厅!想既有热汤又有辣野,一于拣间川菜食酸菜鱼😋见呢度好近我哋返工地点,即刻book位去食~我哋两个人叫咗三个菜,有藤香鸡、孜然羊肉同酸菜鱼。🍴金汤酸菜鱼🍴朋友都系钟意食酸菜鱼之人,叫咗小辣,朋友唔算食得好辣嘅都食到。点菜时店员有介绍提到鱼汤系老板每日用足料鱼骨熬嘅,饮落酸得嚟带少少辣同麻香,好好味✨除左表面睇到嘅鱼片,捞起入面都仲有好多鱼片,两个人差d食唔晒!鱼系用大鲈鱼,每片鱼肉都好厚身,而且唔霉有鲜味~除咗鱼片仲有好多种菇同薯粉等做配料,即使3至4人分个份量都足够!🍴藤香鸡🍴未试过呢道菜,系店员嘅推介下当然要试吓~睇佢外表平平无奇,食落估唔到非常惹味,配饭一流!第一啖有好浓嘅花椒香味,唔会好辣,但之后就感觉到一阵舌头麻痺,好过瘾,最岩钟意椒麻嘅人~🍴孜然羊肉🍴一上菜已经闻到好香,羊肉唔干柴,食落有羊脂膻味。孜然调味啱啱好,唔会太过重手,成道菜好惹味!仲配6片么么皮包羊肉嚟食,块皮好薄身,口感烟韧。两种食法都好味,钟意食羊膻味嘅一定要试😋第一次嚟样样都想试,咁食法都系人均二百
🍴金汤酸菜鱼🍴
🍴藤香鸡🍴
🍴孜然羊肉🍴
第一次嚟样样都想试,咁食法都系人均二百松d,两个捧住个肚走🤣