2010-11-21
跟两位好友食饭, 念到想食大闸蟹, 朋友话不如黎东海食. 佢话八点半后入座只系二百几全包!! 反正我又未食过, 那就拍板黎这儿食饭.可能好多人都拣这个特价时段, 同埋是二轮时间, 就算订左枱, 都等左二十分钟先有得入座. 而且真是人太多, 我地坐的只是加位, 在鱼缸旁的走廊位加左数张折枱, 其实都真系坐得几迫下.好啦, 上菜啦, 第一样上的就是蟹粉多士. 我相信是整定, 多士唔热, 已经变硬了. 蟹粉只是微温, 差一点就开始鯹了, 唔太掂当.之后第一只大闸蟹及蟹粉小笼包同一时间到, 当然食左两粒小笼包先啦. 今次是热辣辣嫁啦, 蟹粉好香,入面很多汁, 而粉不算大厚, 同埋不会一爽即穿, 好味.大闸蟹一号及二号上场啦, 朋友话为何两只都是公黎, 我个人就钟意公多d, 所以我无咩所谓. 哈哈!!!不算系很大很大只, 但都好多膏, 很咁香, 食到唔停口. 大家在密密拆蟹, 挂住食, 无咩倾计.食两只蟹的中间位还有一盎汤, 是佛跳墙, 入面好足料, 有花胶, 冬菇, 瑶柱, 螺头......入口已觉有丰富的胶质, 不会太咸, 食完系咪会有好多骨胶原呢??? 饮完汤其实已经好饱,
入面很多汁, 而粉不算大厚, 同埋不会一爽即穿, 好味.
食两只蟹的中间位还有一盎汤, 是佛跳墙, 入面好足料, 有花胶, 冬菇, 瑶柱, 螺头......入口已觉有丰富的胶质, 不会太咸, 食完系咪会有好多骨胶原呢??? 饮完汤其实已经好饱, 但还有乌冬, 时菜. 虽然这两样只是配角, 但也不差啦. 乌冬有咬口, 配上少少酸辣汤底, 不错.
最后还有两粒迷你的姜茶汤圆, 这就完成今日很满足的饭局. 明年再续了, 大闸蟹不能食得太多.