餐厅: 創發潮州飯店
资讯:

2007-02-14 13 浏览
跟姊妹C说起, 不如搞个颂扬团年饭局, 结果有12+2人出席, 连弟兄J都首次出席, 真高兴. 地点基本上由我去决定, 大家习惯了跟我走去食. 今年经济好, 过年前的星期天系一围难求, 最后拣了而度.吃完陈记就过来了, 差不多六点, 都要等店方去开灯执位先有得坐. 环境系麻麻, 但我们十四人坐在一角, 还不算太迫.饮过功夫茶同食过鱼干虾干, 就同弟兄M去点菜. 而度点菜系无餐牌, 就系睇墙上的菜牌纸同去打冷档拣. 打冷档果然几有睇头, 一只只冻花蟹吊在那里.姊妹多加上有两位小朋友, 最后只拣了十样菜.冻花蟹: 8分, 并不便宜, 经表决后, 大家都系要了一只六百蚊的. 都算几大只,分到十件. 跟文迪分了一件蟹脚, 肉质鲜甜, 但未算嫩滑.叫做试过.但一人加多五十蚊去试, 又唔多抵. 巴黎, 永利饮食蟹脚, 水准都唔差很多.大眼鸡: 8分, 比冻花蟹更有惊喜, 鱼肉几嫩滑. 小弟兄应该吃得很高兴.卤水鹅肉片: 9分, 单叫卤水鹅片太贵, 最后叫了卤水鹅肉片, 即系唔够十片卤水鹅片系面, 再加卤水鹅肉系底. 卤水汁相当美味, 卤水鹅片系瘦肉带点肥, 几嫩滑. 卤水鹅肉就较多肥羔, 但肉质都

姊妹多加上有两位小朋友, 最后只拣了十样菜.

叫做试过.

卤水鹅肉片: 9分, 单叫卤水鹅片太贵, 最后叫了卤水鹅肉片, 即系唔够十片卤水鹅片系面, 再加卤水鹅肉系底. 卤水汁相当美味, 卤水鹅片系瘦肉带点肥, 几嫩滑. 卤水鹅肉就较多肥羔, 但肉质都不错, 唔会太老. 文迪醒了件碟底的豆腐卜给我, 吸满了卤水汁, 正.

收$300, 都值回票价.

卤水鹅肠拚墨鱼: 8分, 姊妹P要求叫的一味. 鹅肠真系几大条, 但墨鱼唔多够. 卤水汁依然美味, 但我较喜欢卤水鹅肉片, 总觉得鹅肉片比鹅肠更能吸收卤水精华.

胡椒猪肚汤: 8分, 几辣的一味, 下了甚多胡椒, 饮落口系胡椒味先行, 但都算鲜甜. 猪肚同咸菜就无乜人食了.

普宁豆腐: 10分, 全晚最爱的一碟, 炸豆腐加上咸香的豆酱, 外皮很脆, 入面的豆腐滑得出奇. 热辣辣的, 口感一流, 又唔会有好大的油益味.

除了年前大局食过的礼云子豆腐, 而个普宁豆腐都算系代表作.

水瓜烙: 9分, 用上鸭蛋去煎的水瓜烙, 新鲜热辣上台, 相当香口, 但又无一阵难闻的油益味. 水瓜充淡了那份煎炸味, 反而有清新的感觉.

石榴鸡: 8分, 功夫菜一道. 蛋白外皮加上竹笙同鸡肉, 味道不太浓烈.

豉椒炒蛏子: 8分, 用豉汁去炒的蛏子很鲜甜, 豉汁入味, 但更喜欢东宝的炒蛏子.

沙茶酱牛肉炒芥兰: 9分, 另一味很出色的菜. 沙茶酱相当入味, 牛肉炒得唔老, 比儿时吃开的通菜牛肉好吃得多.

服务对我们这些唔系大客仔的系麻麻, 但食物整体很出色, 比年前吃过的乐口福为佳.

当然, 能够一家人聚首一堂先系最高兴的.