2017-08-07
自问我写的食评一点都不出色, 加入openrice差不多10年, 只是为了自己在无聊的时候抒发下感受, 遇到好的坏的餐厅都分享一下, 希望其他人睇到好的去试下, 唔好的就三思而后行, 加上自己又怕重唔想成日拎住部大相机周围走, 只有用手机轻轻拍过照便是, 将日常所吃的, 最真实地放在这里。惭愧的说, 沾面热潮在香港已经一段时间, 我都没有去食过......最主要是唔想排咁耐队, 今次3位旧同事聚会, 选了一间不可订座的餐厅, 多得其中一位早放工的拔刀相助, 先去排了20分钟, 我后来到才等了20-30分钟就可入座。这间店要等晒所有人先比你入座, 所以门口的人龙, 有部分其实是未齐人所以先企在门口, 入到去其实都有位的, 见到有D一个人唔驶等位, 即刻可以行入去。一入到去有个开放式面档, 转右变是座位大厅, 窗口可以望到出面。个menu花多眼乱, 其实大部分都系石锅鱼介沾面, 我地3个都点了同一样野, 不过点了不同size, 细食可以点200g, 大食可以点400g, 都一样价钱。未食之前, 发现呢间餐厅都好贴心, 细碟仔通常第一只都会沾到尘, 所以佢地第一只碟仔用了保鲜纸包住, 让食客
惭愧的说, 沾面热潮在香港已经一段时间, 我都没有去食过......最主要是唔想排咁耐队, 今次3位旧同事聚会, 选了一间不可订座的餐厅, 多得其中一位早放工的拔刀相助, 先去排了20分钟, 我后来到才等了20-30分钟就可入座。 这间店要等晒所有人先比你入座, 所以门口的人龙, 有部分其实是未齐人所以先企在门口, 入到去其实都有位的, 见到有D一个人唔驶等位, 即刻可以行入去。
一入到去有个开放式面档, 转右变是座位大厅, 窗口可以望到出面。 个menu花多眼乱, 其实大部分都系石锅鱼介沾面, 我地3个都点了同一样野, 不过点了不同size, 细食可以点200g, 大食可以点400g, 都一样价钱。
未食之前, 发现呢间餐厅都好贴心, 细碟仔通常第一只都会沾到尘, 所以佢地第一只碟仔用了保鲜纸包住, 让食客拎第二只。
你睇下我用支笔笃住个保鲜纸面, 其实咁样做都几卫生。毕竟食客有时都会飞左d口水落前面d用具。
我三人仲点了羽根饺子 5只 (HK$35) 分享下~
还是期待一下沾面吧了~
可以冻食或热食, 但建议热食比较好, 热汤沸腾上台~
一上台, 热滕滕的汤好香, 不过, 大家不约而同问左个问题, 「D葱去左边?」个侍应就回答我地「在汤底下面」。侍应仲叫我地落了柠檬汁先开始食。结果, 揾左好耐, 汤底入面见不到葱, 侍应就说是溶了在汤入面。
成个面的卖相都十分好, 不过, 提提各位食豚肉前, 一定要浸浸汤先, 因为上台时是冻的, 口感好硬。 面的样子有点似乌冬, 但咬落口感是面, 但不是X兰那种弹牙~
我们三位都觉得豚肉味道好, 只是比较硬, 面质可以接受~ 最好味系个沾面汤, 我地3个叫左一个香松饭, 大家一人少少放左自己的汤内浸。
饭表面全都是味粉, 落左汤之后口感更佳。
糖心蛋不是太流心, 可能煮得太熟了。 400G全部食晒, 可能因为太肚饿啦~
座位不能坐太耐, 因为侍应会行埋黎收碟, 所以之后我地转场去第2度饮野, 始终沾面店是食完就要走的地方呢~
题外话/补充资料:
餐厅一定要等齐人先可以入座, 不如叫三五知己企下倾下计等位~一个人唔驶等位, 即刻可以行入去。