2021-11-10
今次第一次食温野菜 之前食开牛涮锅𠮶啲可以打电话去预约 呢间舖原来唔太大 所以如果迟咗系需要重新论候 好在系平日去 唔算多人虽然呢间唔系90分钟方题 不过入座后90分钟时限有4人套餐 要$1070 平均$267/人 觉得有啲贵 又唔系全部野都食 所以决定散叫share佢全部可以自己用QR code落单 好方便先拣汤底▶️昆布汤 ($19)呢个系最基本 最淡味𠮶个 清到似水 不过都有啲真昆布丝另外有碟箩卜 用黎点酱如果大家想冇咁咸 健康少少 可以拣呢个顺带一下 佢有个柚子醋汁好好味!一定要点黎食🍋1️⃣椰菜 ($28)真系一旧椰菜切开咗 冇特别味道少少甜甜地 当开胃菜2️⃣黑松露膳良猪肉饺/香菇膳良猪肉饺($32)呢两个都有惊喜 佢系用omnipork整 一开始卖相好扁 好似麻麻哋咁 估唔到熟咗之后大粒咗 个皮簿得黎烟韧煲咗好耐都唔会散🥟馅料真系有黑松露/香菇味 亦同真猪肉好相似 可能仲腍啲添 黑松露𠮶个大粒啲 不过钟意香菇𠮶个嘅质感3️⃣盐枝豆($25)呢个系前菜 唔洗煲一碟连皮 已经够咸纯粹等紧啲肉熟𠮶阵攞嚟食🙈4️⃣ 野菌杂炊 ($38)呢个非常特别😮系日式risotto佢仲有好多款拣仲有专人帮你煮
可以打电话去预约
虽然呢间唔系90分钟方题 不过入座后90分钟时限
佢全部可以自己用QR code落单 好方便
先拣汤底
▶️昆布汤 ($19)
呢个系最基本 最淡味𠮶个
清到似水 不过都有啲真昆布丝
另外有碟箩卜 用黎点酱
如果大家想冇咁咸 健康少少 可以拣呢个
顺带一下 佢有个柚子醋汁好好味!一定要点黎食🍋
1️⃣椰菜 ($28)
真系一旧椰菜切开咗 冇特别
味道少少甜甜地 当开胃菜
2️⃣黑松露膳良猪肉饺/香菇膳良猪肉饺($32)
煲咗好耐都唔会散
🥟馅料真系有黑松露/香菇味 亦同真猪肉好相似 可能仲腍啲添
黑松露𠮶个大粒啲 不过钟意香菇𠮶个嘅质感
3️⃣盐枝豆($25)
呢个系前菜 唔洗煲
一碟连皮 已经够咸
纯粹等紧啲肉熟𠮶阵攞嚟食🙈
4️⃣ 野菌杂炊 ($38)
呢个非常特别😮系日式risotto
佢仲有好多款拣
仲有专人帮你煮
呢个有蛋 菇 白饭 另外可以加米通 紫菜 葱
味道同外面risotto好似 味道遍咸 但系口感好好 尤其野菌好爽口
可以试试👍🏻
5️⃣丹麦鸡腿肉 ($35)
佢有三款鸡肉拣 呢个系切件鸡腿连皮方骨
几新鲜同滑嘅 点咗柚子酱仲好食🐔
6️⃣美国上级牛肋肉🥩 ($89)
呢个起牛肉入面叫价钱平民啲
不过比起牛涮锅𠮶啲贵 份量好少 得6片左右
亦相对多肥膏
味道都可以 只系唔系好特别
7️⃣英国安格斯牛肋肉🐂 ($99)
贵上面𠮶个$10 份量差唔多
唯一分别系佢个瘦啲 牛味重少少
8️⃣免治鸡肉 ($32)
呢个都系好想试 佢系一旧搞碎咗嘅鸡肉 然后要用匙羹刮入汤
熟咗就好似肉丸咁
不过个人觉得味道冇想像好食
因为鸡味唔重 仲有啲好似软骨咁嘅嘢 咬落脆脆地 少少奇怪🤔
9️⃣虾滑 ($45)
同上面一样 都系咁食
呢个就好食啲 口感比较弹牙
啲虾好爽口添
🔟黑松露免治膳良猪🐖 ($45)
又系呢个配搭 但系同样咁好食
黑松露味仲更加重 系三个滑入面最好食嘅一个❤️一定要试
1️⃣1️⃣菠菜蒟蒻面🥬 ($22)
贪得意试吓 点知中伏
虽然绿色 但系冇菠菜味嘅
质感好淋 基本上超易断
唔好食👎🏻
1️⃣2️⃣青皮南瓜🎃 ($22)
唔系睇佢系菜咁简单 我觉得系好值得试 因为比起一般食到嘅南瓜甜 同埋口感比较沙🤤
1️⃣3️⃣韩国年糕条 ($22)
如果大家唔想食饭面咁普通 可以叫呢个
啲年糕系粗身嘅 熟咗之后咬落超级超级烟韧弹牙😍
1️⃣3️⃣乌冬 ($16)
乌冬基本上系火锅必食 只可惜佢个乌冬麻麻哋 唔太弹牙 相对易断
亦比较扁身 唔似赞岐
1️⃣4️⃣荞麦面 ($18)
通常会冷食 不过呢个煮黎食又别有一番风味 佢索左汤之后胀少少
又保接住佢少少硬嘅口感🍜
整体来讲佢啲嘢好精致 但系份量超细