2024-04-07
身为附近街坊,见有呢间咁多好评嘅餐厅,就邀请外国来港的朋友来食晚餐聚聚。餐厅细细地但几好坐,我地食7:45pm,个场只系半满。点既扒餐同甜点都水准ok,但成个过程都好赶同唔太人性化。例如手机落扒餐唔系个个扒餐有得拣扒熟度(可能系统有bug?),甜品雪糕味道无得拣(职员送到来先知系咩味),而当大家食紧个主菜就有职员行来「提醒」大家8-10分钟后就会上甜品(而唔系等客人话起先起甜品)。每隔2-3个字就会有职员来收碟比signal想客快d走咁。虽然我地book 7:45pm食90分钟,而openrice上餐厅资料写住间嘢收10pm, 我地食完主菜时其实场内无客而门外都无客,但就一直好有压力坐耐d都唔得咁。同朋友呢餐gathering就赶赶赶咁完左。职员全程无笑容,非常cool,有d唔知点咁。身为香港人,香港其实好多餐厅本身好有实力,就硬系喺呢d根本唔需要咩cost嘅位比客人扣左分,真心觉得好唔抵。