2019-03-21 276 浏览
中午够钟食晏啦! 一个人身处铜锣湾想食粉面有咩选择?  南记粉面?江仔记?伤心酸辣粉?文辉? 突然醒起好耐无食以前在巷仔起家既车仔面荣记,即刻去糖街回味一下先。去到有几个人在门外排队,完全唔担心等好耐,因为食得车仔面既人流都好快,人人都好醒水食完就闪,所以好快有位,加埋一个人关系就更加快。 排咗唔使5分钟就入得。 坐下櫈都未坐热,已经有人走埋嚟问我食乜,立即抬头望向墙上既板,点咗5个𩠌后其实仲谂紧要多咩𩠌好,但员工就问我要咩粉面,既然咁问我就要配粉面唔食净𩠌啦;另外仲加多个腩汁西洋菜。对荣记有一份情的原因是由巷仔到现在这儿还会保留西洋菜为油菜同埋整体食物和以前大致不变,KEEP得住!虽然价钱已今非昔比我碗车仔面有豆卜牛筋猪皮萝卜冬菇同米粉近年我已经好少食菇菌类,因为香港天气潮湿,个人底子又湿热,尤其是春天依个潮湿的季节,饮食上更加要小心,但嚟到荣记又不得不点冬菇,因为这儿的冬菇好厚身又煮得好入味好正既,所以一定要吃 !白萝卜炆好够林又入味,好甜 !  面底系落腩汁 (唔要腩汁既要在下单时讲明既,唔讲就会自动比的),个腩汁其实系荣记既灵魂 !大约价钱系5𩠌面$53,4𩠌面$47,3𩠌面$

5𩠌车仔面+油菜
我碗车仔面有豆卜牛筋猪皮萝卜冬菇同米粉

!

大约价钱系5𩠌面$53,4𩠌面$47,3𩠌面$41;6净𩠌$53,5净𩠌$47,4净𩠌$41
油菜一碗$20
如果腩汁要另上,收$3

唔想饮冻野,所以打消了饮豆浆的念头,今日净系食唔饮 !
2019-03-20
5𩠌车仔面+油菜