2021-09-23
今年已经第一时间book HSBC一送一优惠,但呢间都要等成个几月先有位🤪 一送一嘅menu系佢哋平时5-course tasting menu嚟,所以系真正用半价嘅价钱去食正价餐!😎我哋6点钟嚟到,基本上系第一枱客,佢哋安排我地坐窗口位!餐厅环境阔落,而景观系望住中环城市景,采光度唔错,一入夜灯光会变得柔和,都几有情调💕 情侣节日庆祝嚟呢度就啱哂喇。职员递上menu,温馨提示我哋main course 要3选一,但其实我哋book 位时一早拣好哂,亦都有之前同佢哋讲有食物敏感,其中有一款前菜要换,但好似serve 我哋个职员无我哋record咁😬 呢啲作为五星级酒店加米芝莲餐厅真系扣哂分🧐❤️ 餐包面包有两款,味道普普通通,有nuts𠮶款好食啲;另一款食落似茶餐厅嘅餐包,但奶香味浓啲🤣 ❤️ Amuse bouche餐前小食同样有两款,底下有热石暖住个食物好贴心!两款都好唔错,其中一款个挞皮好脆好薄,配埋面头嘅mousse一啖食落去好鲜甜😚 另一款就咸香十足,饼底酥化香脆!❤️ Home-smoked salmon 侍应会推架餐车喺你面前切成条烟三文鱼🙊 啱哂打卡人士😛 佢一边切会一边讲解
一送一嘅menu系佢哋平时5-course tasting menu嚟,所以系真正用半价嘅价钱去食正价餐!😎我哋6点钟嚟到,基本上系第一枱客,佢哋安排我地坐窗口位! 餐厅环境阔落,而景观系望住中环城市景,采光度唔错,一入夜灯光会变得柔和,都几有情调💕 情侣节日庆祝嚟呢度就啱哂喇。职员递上menu,温馨提示我哋main course 要3选一,但其实我哋book 位时一早拣好哂,亦都有之前同佢哋讲有食物敏感,其中有一款前菜要换,但好似serve 我哋个职员无我哋record咁😬 呢啲作为五星级酒店加米芝莲餐厅真系扣哂分🧐
❤️ 餐包 面包有两款,味道普普通通,有nuts𠮶款好食啲;另一款食落似茶餐厅嘅餐包,但奶香味浓啲🤣
❤️ Amuse bouche 餐前小食同样有两款,底下有热石暖住个食物好贴心!两款都好唔错,其中一款个挞皮好脆好薄,配埋面头嘅mousse一啖食落去好鲜甜😚 另一款就咸香十足,饼底酥化香脆!
❤️ Home-smoked salmon 侍应会推架餐车喺你面前切成条烟三文鱼🙊 啱哂打卡人士😛 佢一边切会一边讲解条烟三文鱼,但我顾住拍片完全无认真听😂 一碟烟三文鱼有五片,搭配五款配料同半个柠檬,配料切到好碎分量少,加咗都唔觉有加嘅感觉😂 烟三文鱼带点咸鲜味,口感有弹性,要讲佢同其他餐厅烟三文鱼嘅差别就系烟熏味较重💁🏻♀️
❤️ Steak Tartare 呢间牛肉他他牛味重,可惜调味唔足够,有少少血腥味😬 唔太啱我口味😅
朋友叫咗Caesar Salad,味道正正常常,无乜特别。
❤️ Lobster Bisque 上菜时碗内只有龙虾肉, 侍应会喺我哋面前倒龙虾汤😛 龙虾汤好浓郁好smooth,唔会过咸🤤 质感都几浓稠但有少少涩味。龙虾肉都算大粒,口感爽弹,鲜味喺口腔内爆发🌊
❤️ Beef Wellington +$398 呢度嘅Beef Wellington 好出名,加钱都要叫嚟试吓🤤
今次侍应又推架餐车去你面前切😂 又一打卡位!佢将个Beef Wellington一开二,切完两份都系超厚🤩 我哋拣咗medium,酥皮无同啲肉分离,合格👌🏻 牛肉都几鲜嫩多汁,牛肉味唔算太重,反而蘑菇味相当浓郁,酥皮松化香口富牛油香。 side dish有两款,薯蓉好香滑,都几出色。到最后因为太饱食净少少牛😬
⚠️ 呢个要预早一日订**
❤️ Soufflé 文华嘅招牌 甜品💕 虽然真系好饱,但食甜品系有另一个胃😼 个梳乎厘外型完美升高,不过塌得好快要趁热食!新鲜出炉好热辣辣,空气感十足,好轻盈!☁️ 比起朱古力味更钟意呍呢拿味,朱古力味略甜。
餐厅质素:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)
食物质素系唔错,但感觉又好似未去到拎星水准🧐 服务方面可以话系一般,去到中后段已经开始无人帮我哋斟水,希望呢度服务可以再改善吓!😬