2018-11-08
今日早左放工, 约了旧同学吃晚餐, 由金钟行吓行吓行咗出去海边, 见到中信大厦内, 有间 Brick Lane, 装璜带英式风味, 突然回忆起在英国读书时, 零用钱不多, 要悭悭地, 不敢入餐厅花费, 今天已有工作有收入, 可以大大步行入去吃个晚餐.旧同学依旧省吃省喝, 她只想饮杯啤酒啤啤佢.我提议开开心心要饮德国白酒 Resiling , 甜甜地好易入口, 酒味幼滑, 啱晒女仕饮.有酒必要百有肴, 我们点了.烧北海道带子沙律沙律里面有多粒 北海道带子, 半生熟嘅口感, 非常清新. 仲有 好香好滑的芒果粒, 加上牛油果, 口感细致. 好开胃.刚又见邻座台上的炸鸡翼, 香喷喷, 我们立即也叫一客 酥脆鸡翼. 表面金黄色, 入口好松脆, 肉质嫩滑, 充满肉汁吾会干, 腌得入味, 配以甜甜辣辣酱汁,好好食 !这餐厅座位舒适, 大家饮酒, 碰碰杯, 畅谈英国往事. 再点一个 番茄酱猪肉丸 红红色的番茄酱, 带点酸酸甜甜味道, 伴著六个肉丸球, 仲有啲巴马臣芝士系上面, 看来吸引.猪肉丸入口带有微微的咸味及少许肉汁, 每人三个刚刚好.最后我们点了个大件甜品 苹果云呢拿雪糕 Pancake
烧北海道带子沙律
猪肉丸入口带有微微的咸味及少许肉汁, 每人三个刚刚好.
铁锅班戟好热, 苹果一含入口就溶, 甜甜地嘅糖浆配搭劲, 上面仲有个圆波波云呢拿雪糕, 冰冻入心, 冷热交融,
再加上 卜卜脆 pancake 底, 好食到难以用笔墨形容!