2022-04-08
今日趁男朋友放大假,Book左间新开既泰国菜食下。餐厅装修好Grand,一入去就感受到职员好好服务态度,男朋友仲话有酒店级服务质素。入到去餐厅已经好多人,好彩有Book位,我地被安排坐系落地玻璃边既位置,景观开扬,望到成排棕榈树🌴 🌴 🌴都知哩间餐厅系中高价位,除左对服务同环境有要求,我地对佢食物都有一定要求。服务同景观暂时都好满意,接下来就系食物喇:我地叫左半只海南鸡($188)、一个虎虾炒金边粉PadThai($198)同一个芒果糯米饭($108)。职员亦有主动提出帮我地后上甜品👍🏻🦐 虎虾炒金边粉 Pad Thai ($198)金边粉配两只虎虾,侧边有青柠、花生碎同辣椒粉,包住金边粉既蛋花整得好靓。金边粉质地偏弹牙,唔会炒到好湿、好黏,入面仲有香口既虾米。而两只虎虾肉质结实。整体来说系炒得好好。🐓 半只海南鸡 ($188)餐厅用既海南鸡酱,唔系传统既甜鼓油、姜蓉同辣酱,而系餐厅秘制三色酱,两辣一不辣。绿色系罗勒青柠辣酱、红色系小小辣、中间就系蒜头花生。由于我食唔到辣,主要配都系返中间既「蒜头花生」,由于蒜头有先炒过,所以比甜鼓油更香口。而辣酱方面,男朋友话罗勒青柠辣酱食落有种真系
🦐 虎虾炒金边粉 Pad Thai ($198)
整体来说系炒得好好。
🐓 半只海南鸡 ($188)
绿色系罗勒青柠辣酱、红色系小小辣、中间就系蒜头花生。
而辣酱方面,男朋友话罗勒青柠辣酱食落有种真系喺泰国既味道。
至于鸡肉方面,餐厅系有用心处理细节位!
作为海南鸡,基本标准就系全部鸡肉都要嫩滑, 佢地做到之余,亦系少有既餐厅会做埋鸡翼去骨。
鸡翼去骨真系好花心思,去骨后仲要保留到鸡翼形状。
而平时最多筋既鸡小腿位置亦处理好,完全无筋。
食得出背后花左既心思
🥭芒果糯米饭 ($108)
餐厅系处理糯米饭形状都有花心思,我地两个人食,佢地将一半饭整到两个寿司大细既一口size,铺上芒果粒粒、另一半就系好传统既摆法,一团糯米饭配数片芒果(唔知系见我地两人,所以特登整两个一口size,定本身都系咁。因为睇menu 张相系4个一口size😂)
整个甜品做得好出色,尤其啲芒果,好甜又无渣,夸张啲讲,入口有溶化既感觉。
我地为此问左职员系用咩品种既芒果,得知芒果系泰国进口,而餐厅既食材都系由泰国送黎,例如佢地既矮瓜并唔系常见既紫色矮瓜,而系绿色既。
可能因为用返泰国食材,食落先咁有泰国味道。🤔
食完餐饭好满足,一来服务真系好好,有去左酒店餐厅被完全照顾到既感觉;二来食物除左好食,亦有好多用心细节位,会考虑埋进食时既方便程度,唔会食到无晒仪态😁