2019-10-15
近日爱上邪恶食物「炸鸡脾」,难得今日可以轻松一下走到葵涌街市食个下午茶,同事系葵涌街坊,大大推介刚在5月转手的『茶记冰室』,食物质素好,佢话性价比极高,梗系要亲身体验下。来一个轻松休闲下午茶,炸鸡脾配薯条都系$35,加3蚊有冻饮,我叫咗杯冻柠檬茶。哗~炸鸡脾超大只,热辣辣,切开后仲出烟,鸡皮脆肉质滑,仲带少少肥膏,忍唔住一路食一路赞,真系好好食呀!至于薯条系厚身扭纹的,啖啖薯仔肉,加上淮盐,带少少辛辣,非常惹味。柠檬茶都唔弱,柠檬新鲜,茶底够茶香味,确实好饮。另外同事介绍我必点小菜,我哋就叫咗苦瓜煎蛋,份量十足,够鸡蛋味,苦瓜煮得刚刚好,很不错。蒜蓉炒芥兰都好香口,芥兰新鲜又翠绿,入口幼嫩,够镬气,正呀!其实唔只下午茶抵食,连午餐、常餐、炒粉面饭同小菜都咁抵食又好食,值得变成大家心目中的茶餐厅新宠儿。
柠檬茶都唔弱,柠檬新鲜,茶底够茶香味,确实好饮。