2019-12-19 161 浏览
放工揾朋友仔食饭,系转角位见到灯火通明,红灯笼挂满嘅台湾山城——九份......饱铺面细细但入面好多人,我哋都好快咁等到位叫咗啲嘢食share食,第一道系鱼丸汤台湾嘢食得多,但系有鱼丸肉羹汤嘅真系好少有鱼丸结实弹牙,有啲似较firm嘅白鱼蛋,加上生菜,芹菜同肉羹煲嘅汤,浓郁得嚟却系清甜可口主菜叫咗两款,分别系红烧牛肉面同鲁肉饭牛肉面有好丰富配料,台式牛展,雪菜,芫茜汤底颜色唔似平常食嘅红烧牛肉面汤咁透明,较为混浊,饮落仲有少少香料味,证明真材实料浓浓嘅汤底加上油面,真系令人想一尝再尝怀旧鲁肉饭绝对系古早味嘅代表,猪腩肉切细条,卤好,入味香浓,猪油渗满其中酱汁唔会盖过饭嘅一半,水油比例控制合宜,唔会腻,加上腌萝卜一小片,细细碗但系饱足小食叫咗蚵仔煎,煎到好香,有正宗台湾夜市嘅风味酱汁系橙红色,下面有蚵仔,鸡蛋,生菜等等嘅配料,混合木薯粉浆,蚝仔嘅香味同蛋黄互相辉映最后甜品我哋拣咗九份芋圆,有大大粒芋圆,珍珠,红豆,鲜草同豆花芋圆咬落好烟韧弹牙,唔知系咪因为我哋放咗一阵先食,啲芋圆发涨咗,特别大粒浸住嘅糖水颜色虽然黑,但有别以往我哋食开嘅黑糖味,反而带阵阵嘅蜂蜜味道,感觉清新
铺面细细但入面好多人,我哋都好快咁等到位
九份鱼丸肉羹汤

叫咗啲嘢食share食,第一道系鱼丸汤
台湾嘢食得多,但系有鱼丸肉羹汤嘅真系好少有

九份鱼丸肉羹汤

主菜叫咗两款,分别系红烧牛肉面同鲁肉饭
红烧牛肉面

牛肉面有好丰富配料,台式牛展,雪菜,芫茜
浓浓嘅汤底加上油面,真系令人想一尝再尝
红烧牛肉面

怀旧鲁肉饭(小)

小食叫咗蚵仔煎,煎到好香,有正宗台湾夜市嘅风味
蚵仔煎

蚵仔煎

九份芋圆

九份芋圆

• 红烧牛肉面
  • 九份芋圆
  • 蚵仔煎
  • 怀旧鲁肉饭(小)