2019-02-07
同一个好耐无见嘅外国朋友食饭,佢竟然同我讲想食呢间「车品品」,本身我都唔知间野食乜,黎到先知原来系$100红豆沙本人!可能我真系孤陋寡闻,我无食过,一黎到吓亲竟然未开舖已经排到咁。好彩我地系第一round最尾一枱,lucky朋友话一定要食鲍鱼同碗仔翅,我地一于食尽佢啦。冻鲍好爽口,最正系佢个汁,听老板娘讲用左花胶,贵野黎架,所以呢个价钱算系公道。食完旧鲍都唔舍得收走啲汁,我地仲自制鲍汁捞饭,饭都食多两碗!跟住要讲下个碗仔翅啦,果然名不虚传!大大碗,料又足,啲冬菇都好多下,唔落醋都好食,不过我系醋王,无醋不欢~我地仲嗌左猪手又系劲yummy, 不过无影到相。呢个皮蛋都唔错,个蛋黄流心好治愈!虽然$100红豆沙被人闹系玩野,但朋友话想试,佢系美国又无啖好食,我一于豁出去,舍命陪君子,两个人share一碗红豆沙——好彩两个人share左,都几大碗,我谂佢啲陈皮真系贵野黎嘅,但我就唔太识欣赏,太甘太苦,我食啲平陈皮得架啦!不过咩都试下啰,我观察在座个个都嗌左碗红豆沙朝圣,作为marketing 系几成功了。老板娘嘅性格好热情,不过始终小店好难招呼好周到,大家黎食就最好包容啲,唔系会好易燥~
朋友话一定要食鲍鱼同碗仔翅,我地一于食尽佢啦。