餐厅: 八寶清湯腩
资讯:

早喺佢入米芝莲推介前我叫过一次外卖,佢嘅药膳汤底真系令人一试难忘👀 记得第一次去𠮶时条人龙长到吓人,等外卖都等咗45分钟以上。今次下午1:00过嚟条人龙无咗,亦唔见有等外卖嘅人!究竟点解嘅呢?🧐 难道入选米芝莲推介会令人气下降? 定系我今日好彩撞啱无咩人嘅时段呢?👀呢度最出名就系佢哋嘅坑腩同崩沙腩,多数2点前呢两样嘢就已经卖晒!今日都唔例外,1:00已经卖晒坑腩!!知道之后真系晴天霹雳😭 (我内心嘅情绪就好似郑嘉颖咁:AHHHHHHHHHHHH!) 次次都食唔到!!唯有下次再早啲过嚟食啦😢❤️ 清汤萝卜牛腩河 $58汤底有别于平时食到嘅清汤,系偏浓味嘅药膳汤底,充满药材香味,味道接近肉骨茶!店主用咗当归、淮山、龙眼等药材去熬制,汤底药材味无肉骨茶咁浓,甘香鲜甜而唔苦,饮多几啖都唔觉腻😋 我见好多食客都饮晒啲汤㗎,饮完成身暖晒😆牛腩肉质软腍唔韧,听闻要煮到3个钟先煮到咁腍,口感比崩沙腩实净!好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)❤️ 清汤萝卜崩沙腩粗面 $88崩沙腩肉质较牛腩更软腍,有筋膜及少少肥膏,肥瘦均称!比起普通牛腩我个人更喜欢崩沙腩嘅油香,牛味更浓,滋味尽在不言中🤤 好满足!虽然比牛腩贵$30

❤️ 清汤萝卜牛腩河 $58
清汤萝卜牛腩河
牛腩
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

❤️ 清汤萝卜崩沙腩粗面 $88
清汤萝卜崩沙腩粗面
崩沙腩
崩沙腩肉质较牛腩更软腍,有筋膜及少少肥膏,肥瘦均称!比起普通牛腩我个人更喜欢崩沙腩嘅油香,牛味更浓,滋味尽在不言中🤤 好满足!虽然比牛腩贵$30,但呢$30系值得加💁🏻‍♀️ 粗面同幼面我就比较偏爱粗面,粗面较有质感,幼面枧水味较重😁
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)

❤️ 清汤萝卜潮州牛丸 $55
清汤萝卜潮州牛丸
萝卜分量好多,大大旧索晒啲汤汁,甜美多汁,食落系无渣!牛丸爽弹,夹杂著少少肥膏,牛味十足!🤫
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
食过就知点解会拎到米芝莲推介😂 真系食过返寻味!今次嘅汤底无第一次食咁浓,今次嘅浓度反而啱啱好👌🏻 如果你系钟意食真系清汤嘅清汤腩,呢间可能未必啱你啦~
$110.5 (午餐)
清汤萝卜牛腩河
清汤萝卜崩沙腩粗面