2020-01-02
正宗四川菜非常吸引, 但又怕太辣挑战唔到, 今晚朋友提议去湾仔 《天府人家》, 天寒地冻食啲辣嘢谂起都流口水。 餐厅装修古色古香, 枱同枱之间够阔落, 拣咗一边有大玻璃嘅卡位座。开咗壶茶,先试佢嘅餐前小食。 凉拌豆腐豆角, 唔会好辣, 调味适中。 另一款 脆炸花生, 甜甜地好香口!好有诚意的一款餐前小食。拣咗颇受欢迎嘅二人餐。囗水鸡辣度比预期中刺激, 用料正宗, 川辣嘅风味非常强烈, 鸡肉嫩滑入味。 并唔系坊间 简单做法 一碟切鸡雪冻淋啲川椒酱上去。 口水鸡嘅麻辣来自花椒油和酱料, 辣得有层次,辣到头皮发麻~~ 醒目嘅店员看到我哋辣到面都红, 立刻拿来一碗热水, 可以把较辣嘅汁酱游走, 鸡肉依然美味, 非常感谢帮忙 解困~双椒皮蛋豆腐淋上酱汁好野味, 青椒红椒嘅辣味道很鲜, 豆腐好滑清清哋配合皮蛋好夹, 好美味的凉拌小食!👍👍酸菜桂花鱼 ( 小辣)四川酸菜鱼,水煮鱼个盘愈大食欲愈增。满满的一盘, 汤底浓郁酸辣, 麻香令桂花鱼肉更鲜。 汤底有许多薯粉, 烟韧滑溜, 超大满足!桂花鱼肉鲜嫩, 肉很厚, 配合醒神嘅辣度!👍👍紫贝天葵深紫色凉茶, 味道清新冇草药味道, 近期最时兴 受欢迎嘅凉茶
好有诚意的一款餐前小食。
拣咗颇受欢迎嘅二人餐。
囗水鸡
双椒皮蛋豆腐
酸菜桂花鱼 ( 小辣)
四川酸菜鱼,水煮鱼个盘愈大食欲愈增。
桂花鱼肉鲜嫩, 肉很厚, 配合醒神嘅辣度!👍👍
紫贝天葵
深紫色凉茶, 味道清新冇草药味道, 近期最时兴 受欢迎嘅凉茶。
野菌杂菜煲
唔需要用虾酱xo酱都调教到惹味浓郁👍 用咗油麦菜,生菜,仲有竟然系西洋菜😋, 确实少有而且味道唔错。
小笼包
好吃好吃,劲多汤汁, 皮薄肉馅香, 吃饱辣嘢来一客包点够满足。
晚市仲送 糖水 - 红豆沙, 难得唔系要顾客自己再点选~ 非常贴心!
宵夜时段九点后,还有许多抵食孖宝😋👍
睇嚟好快会再来!