2015-11-18
其实之前已经听过朋友推介,不过因为我唔系住呢一区,所以其实都好少经过观塘。不过今日难得经过就特登来试一试。其实佢食嘅嘢同谭仔三哥非常相似,都系酸辣薯粉、米线𠮶啲。不过朋友就专程推介,呢度嘅酸辣土豆丝,同埋蒜泥白肉,所以今次就另外叫埋呢两样野来试一试。虽然蒜泥白肉入边嘅蒜蓉唔系好够多,不过胜在调味调得非常之好,咸香之中带点酸,酱油味亦都好出,而且肉的部份亦都烹调得好好,唔会过分油腻,配合青瓜,食落去好清爽好开胃。而今日嘅主角,酸辣土豆丝,亦都令我刮目相看。其实土豆并唔系啲值钱野,讲真我本身无好期待,不过呢度嘅厨师,好用心咁样将土豆切成一丝丝,配合埋辣椒同埋醋,将一样平凡嘅食材,变得非常可口非常好味,果然唔简单。听朋友讲,呢度嘅水煮同样出色,希望下次有机会可以再来试一试。不过大家留意番,呢度嘅𩠌菜,辣味偏重,唔系好食得辣嘅朋友,就要自己衡量一下啦。