2023-10-18 257 浏览
老川皇主打川菜,有好多款美味菜式,其中有啲我特别钟意!首先要介绍嘅系佢哋嘅招牌菜之一,酸菜鱼。呢道菜以新鲜嘅鱼片同酸菜为主,再配上辣椒,真系一绝!鱼片鲜嫩多汁,汤底浓郁,再加上酸菜嘅酸味同辣椒嘅微辣,味道更加丰富。每一啖都可以感受到唔同嘅滋味,绝对系一道令人忍唔住回味嘅美味菜式。另一道一定要试嘅菜式系凉拌香辣海哲。呢道菜用咗新鲜嘅海哲贝,再加埋香辣酱料,口感鲜脆多汁。海哲贝嘅甜味同辣椒嘅香辣完美融合,食起嚟好开胃。唔可以唔提嘅系佢哋嘅烧茄子。茄子烧得刚刚好,外酥内软,再淋上酸甜嘅酱汁,味道超迷人。每一口都可以食到茄子香气四溢,好好食!仲有两道烧菜都好推荐,分别系烧娃娃菜同烧牛舌。烧娃娃菜嘅嫩脆口感特别惊艳,再配上微微嘅烧烤味道,更加美味。而烧牛舌就鲜嫩多汁,肉质鲜美。呢啲都系好适合做开酒菜或者主菜嘅好选择。