2021-02-08
呢间黄到金💛💛既烧卖皇后凭著少有既香菇猪肉烧卖出晒名,连烧卖关注组都给予高度评价,今次山长水远去到荃湾路德围附近扫街,就试下系咪真系咁高质啦!除咗元朗总店同荃湾之外,而家已经扩展到旺角、红磡同湾仔喇!荃湾呢间分店都几企理,店员都系几后生,感觉比较新派,同我想像中卖烧卖既小食店有啲唔同😂招牌香菇猪肉烧卖呢度嘅辣酱都几出名,我就叫咗小辣,店员好贴心地将辣酱放系侧边等你按喜好点,烧卖整体口感都几爽弹,完全唔会觉得好粉,香菇猪肉比例都好多,真材实料,辣酱啱晒嗜辣之人,好香好惹味,食完之后个阵麻香会一直留系个嘴唇同喉咙到,好过瘾🤪🤪,虽然辣味有少少盖过香菇猪肉既香味,不过钟意食辣既人都应该ok。自制白鱼蛋(沙嗲)上网见到有人话除咗烧卖、鱼蛋同陈皮牛肉球之外其他都争啲,所以我就叫多咗个鱼蛋谂住唔会中伏啦,不过呢个鱼蛋都麻麻地🙈,口感系几弹牙,不过酱汁盖过鱼味,个沙爹汁望落同食落都比较似普通咖喱汁🤔但入面有啲花生粒应该系沙嗲无误🤣但无沙嗲亦都无花生香,可能都系叫返招牌香辣会好啲啦。人均消费:$20推介指数(10分为满分):7.5分
招牌香菇猪肉烧卖
自制白鱼蛋(沙嗲)
人均消费:$20
推介指数(10分为满分):7.5分