2019-03-15
在铜锣湾行街行到肚仔饿, 满街都是各式各样的食肆,虽然肚饿, 但又唔知食咩好, 正在犹疑时, 见到旁边大厦贴的食肆介绍, 在楼上舖有间食湘菜的, 好有兴趣,于是搭电梯上了7楼.一出电梯便是食肆, 店舖干净整洁, 非常舒适, 间自庆幸来对了地方, 座低之后即刻有壶热茶来到我们面前,行街行到勊, 饮啖热茶真的是非常舒适, 睇过Menu, 我决定要碗黄鱼汤粉, 而朋友就叫了个辣炒鸡丁套餐, 见到隔离枱食紧一大碟类似炒豆干的菜式, 见个个都食得好有滋味, 于是我们都叫了一碟来食, 原来𠮶碟菜式是肉丝炒笋丝.黄鱼汤粉好快摆在我面前, 一大碗白色鱼汤的米线, 里面有唔少黄芽白菜及香芹, 鱼汤香浓鲜甜, 净系饮鱼汤, 我都觉得好抵, 食得出是鲜鱼熬出来的汤, 有鱼味, 似屋企煲的鱼汤一样, 非常好味道! 米线唔太林但又唔硬, 啱啱好, 个口感我钟意, 一份黄鱼汤粉里而仲有两整条黄鱼, 净系两条鱼已铺满整碗汤粉, 份量十足, 黄鱼是炸过的, 唔会夹起就散, 食落去鱼肉嫩滑鲜甜, 没有太多鱼骨, 这鱼粉我都是第一次食, 很鲜甜, 好好味!朋友的辣炒鸡丁套餐, 有饭, 有汤及辣炒鸡丁这碟𩠌, 见到这辣炒鸡
朋友的辣炒鸡丁套餐, 有饭, 有汤及辣炒鸡丁这碟𩠌, 见到这辣炒鸡丁有很多鸡肉粒, 酸豆角及辣椒, 朋友话好开胃, 好送得饭, 碟𩠌好好食. I之后我们的肉丝炒笋丝来到了, 热辣辣, 好大碟, 夹一箸, 笋丝鲜嫩, 有笋更然的甘香, 仲有少少辣, 非常好味道, 而且D𩠌好有镬气, 食落都知是大厨即炒出来, 又鲜又好食!
咁好食的湘菜小炒, 每样𩠌都只是几十文, 大厨手势但是茶餐厅价钱, 真的是抵食又好食!