2018-04-19
女朋友又转工,兜兜转转又番黎湾仔区,为左鼓励佢,就带佢去食鸡煲火锅,朋友介绍一间位于鹅颈桥附近叫"至尊重庆鸡煲"既餐厅,交通方便,好易揾。如果你有搭开隧道巴去红磡,就一定见过佢地既招牌我俩选左一个小辣重庆鸡煲,鸡煲嚟到时已经熟晒,香喷喷,流晒口水,可以即食。一打开鸡煲,西芹芫茜洋葱香味涌紧出黎,望落鸡既份量相当多 (两个人有半只鸡),每件鸡Size刚刚好又够入味。鸡的肉质不错,煮既时间刚好又够滑,而且,餐厅加左自己调制既鸡酱,甜甜地味道更有层次,愈食愈停唔到口。小辣鸡煲起初唔算太辣,但食下食下,鸡煲愈煮愈收水,麻辣同甜既味道就愈浓香,愈食愈惹味。食完鸡煲直接加清汤打边炉,火锅配料选择有好多,有肉类有海鲜仲有丸、饺子、蔬菜、面等等,加加埋埋都已经几十样我地两个牛魔王梗系第一时间叫碟牛食下啦,油花好够,食落唔会太韧。肥牛嘅味道同麻辣鸡煲汤底好夹,食落特别惹味。另外,仲点左响铃,鱼皮鲛,厨师肠。鱼皮鲛系我至爱既牌子,鱼肉爽口有口感,另外,外皮好脆带有些少豆香,好吸引最后,再点左两款新鲜蔬菜,杂菇同油麦菜中和下再送上任饮任食,饮品相同甜品相
另外,仲点左响铃,鱼皮鲛,厨师肠。
最后,再点左两款新鲜蔬菜,杂菇同油麦菜中和下
再送上任饮任食,饮品相同甜品相