2012-06-29 20 浏览
昨晚同一位台湾朋友去咗食辣鸡煲。系佢介绍我去的。她是一位爱食辣的人。佢话这间"台湾一品花雕鸡"在台湾非常出名的。去到我地两个当然叫佢地最出名的花雕鸡窝。我地一叫就叫咗个中辣和半只鸡份量。其实这个窝话就话系麻辣,但一点麻味都无,只系得过辣。胜在佢有一阵阵香浓的酒香味,鸡肉嫩滑弹牙,食落去辣中带点花雕味,好味好味。初初食,我和朋友觉得唔够辣。我吔加多一碗辣椒,但煲多一阵,D辣味开始慢慢sum 出黎。我朋友话一定要叫粿条。因为食完鸡煲D鸡之后,店舖人会将D粿条放入去加上汤煮,等粿条吸囇最后鸡煲的精华。食落去的感觉好得意,QQ的,弹力十足到有少少撕不开的感觉。真系好想叫多份食,可惜只限一窝一份。因为老板每天叫人由台湾空运到港,货源有限。但各位小心,煮完之后,碗粿条会比之前的辣 X2。唔系食得好辣的人,放粿条之前好夹起D辣椒!!

食落去的感觉好得意,QQ的,弹力十足到有少少撕不开的感觉。
真系好想叫多份食,可惜只限一窝一份。
因为老板每天叫人由台湾空运到港,货源有限。