适逢新年,我就约咗家人去陈仪兴尚潮楼食手工潮州菜,长辈最钟意、小朋友都好受落🥳🥳! 手工菜制作需时,大家记住预早两日订位😆🌼 菊花茶🥜 赠送花生🦆 鹅三宝三宝包括鹅肉、鹅肠、鹅肝,鹅肉肥瘦适中,鹅肠切得薄薄哋食落好爽,鹅肝腍得嚟有啲creamy,好味😋🐟 清炖荷包鳝呢个荷包鳝系用咗荷叶包住大大旧鳝鱼、菇、肉等等,要炖一个钟㗎,简直系心机之作😚🦐 清金鲤虾虾上放咗几种蔬菜🥬,仲点上眼睛同嘴,超有心思💕🐠 头抽鹰仓鱼片鹰仓鱼好味🤤 佢嫩滑得嚟又香又唔腥,师传仲整得个皮好脆添!🥟 富贵石榴带子呢个好似饺子嘅嘢系用自家制嘅蛋皮包住好多带子粒、菇🍄、马蹄、猪肉等多种材料,啖啖滋味同时口感丰富😙🥬 玉枕白菜用白菜包住猪肉等几种食材,加入清甜嘅汤浸住,清甜滋味😋🍜 糖醋煎面呢个煎面一边脆,一边湿润,唔会太干太涸,同时保留丰富口感,仲可以自己加糖或醋食添🥳🥳🧁 落汤钱呢个系用糯米做嘅甜品,加上花生碎,烟烟韧韧好sweet sweet㗎🥰

🌼 菊花茶

🥜 赠送花生

🦆 鹅三宝

🐟 清炖荷包鳝

🦐 清金鲤虾
虾上放咗几种蔬菜🥬,仲点上眼睛同嘴,超有心思💕

🐠 头抽鹰仓鱼片
鹰仓鱼好味🤤 佢嫩滑得嚟又香又唔腥,师传仲整得个皮好脆添!

🥟 富贵石榴带子

🥬 玉枕白菜
用白菜包住猪肉等几种食材,加入清甜嘅汤浸住,清甜滋味😋

🍜 糖醋煎面

🧁 落汤钱