2016-11-16 1765 浏览
早前好友去完日本✈️返黎送左盒辻利茶舗既手信比小妹🎁,我地食过都觉得超正啊✨!不久之后就见到辻利茶舗系香港开店既消息,真系好令人期待啊😃~有抹茶既地方就有小妹😎!今日终于拉埋抹茶控朋友I黎试下呢间日本老字号🇯🇵既抹茶甜品👯。我地大约5点🕔到达,未到放工时间,吾算太多人😝。不过当日机器有d故障同印吾到单👀,前面排紧队既食客(其实得1个)又买好多野💰,小妹都等左5-10分钟先买到啊😕...店铺入面有个corner摆放左日本传统茶道用具,好和风啊💛~顺带一提,店舖堂食位置不多,只有1排。我地叫左2款甜品share黎食,先讲IFC限定窝夫新地(抹茶+牛奶纽纹)($78),难得有香港限定🇭🇰既甜品,当然要捧场啦~雪糕味道我地要左mix既,因为牛乳雪糕用左北海道浓厚8.0牛奶🍦~哇!8.0牛乳超香奶味🍼,甜度适中,做得非常出色啊😋!抹茶雪糕又香又浓🍵,而且冇苦味。虽然冇回甘,但抹茶味都够浓🌿,食得出系上等既抹茶粉做架👍🏻!除左雪糕,个新地仲有d抹茶脆脆、白玉🍡、抹茶啫喱、卷蛋同埋红豆蓉😆。抹茶脆脆同幼滑既雪糕口感截然不同,但放埋1齐效果又吾错㖞👏🏻~系以上既配料之中,小妹最爱白玉❤️,口感软糯又烟靭😇

顺带一提,店舖堂食位置不多,只有1排。
IFC限定窝夫新地(抹茶+牛奶纽纹)
除左雪糕,个新地仲有d抹茶脆脆、白玉🍡、抹茶啫喱、卷蛋同埋红豆蓉😆。抹茶脆脆同幼滑既雪糕口感截然不同,但放埋1齐效果又吾错㖞👏🏻~系以上既配料之中,小妹最爱白玉❤️,口感软糯又烟靭😇,如果有多几粒就好喇😍!小妹食个阵不禁同朋友表达左2次「白玉超正啊!」之类的说话😬,结果比隔离既食客望左2次🙈...

抹茶啫喱就充满抹茶味,吾系太甜,但小妹觉得呢个一般😛。卷蛋里面既cream吾多,不过蛋糕非常spongy,如果d cream多d就好喇😗!红豆蓉就咁食会好甜,不过加埋雪糕1齐食就啱啱好喇😉~食到最后就系个窝夫cone,个cone吾算好脆,而且部份已经比雪糕浸林左,但个人觉得咁样仲好食啊😙!
P.S. IFC造型既匙羹好特别🍴,质地亦吾系易烂个种,洗干净之后小妹带左佢返屋企啊♻️~
北海道芝士棒(抹茶)
另外,我地仲order左北海道芝士棒(抹茶)($28)
北海道芝士棒(抹茶)
开头以为会系cheese cake既texture,点知吾系😶...整体黎讲佢芝士味重过抹茶(抹茶味超淡😞),芝士味抢哂。成条stick比较松散,不算太黏,而且有点干。饼底味道较淡,冇咩牛油味。小妹同朋友都对呢个芝士棒有点失望,但芝士怪🧀不妨1试啊~
2016-11-14