星期六晚与朋友相约去书展,当然要食饱才有力气将战利品搬回家,于是我们决定先在铜锣湾觅食。登龙街出名多餐厅选择,行到街尾V-Point楼下见到「越男仔」个名几盏鬼,仲有88折优惠,一于入去试下。食越南野当然唔可以错过火车头河粉。相传越南火车站有河粉卖,越南人习惯在上下车时食碗河粉,所以一定要试下。成碗河粉有好多牛肉,有生牛肉、牛丸、牛筋、牛栢叶同埋烤牛肉,岩哂我呢D牛魔王本身对生牛肉有D却步,但其实用D汤渌下佢就好快变半熟,好似打边炉肥牛咁,其实唔洗惊。牛肉汤底好鲜甜,咁多种部位当中我最钟意牛筋,因为D牛筋好粗,口感非常好,必食!汤檬方面,我们拣左手撕鸡札肉椰汁酸汤檬粉。个汤系淡淡ge酸味,唔系蕃茄果种酸;有趣ge系竟然带点椰汁香,可能我比较少食越南菜,系我印象中椰汁通常都系做甜品,但原来咁样整檬粉都系好好味。手撕鸡肉吸收左D汤汁,好惹味!小食方面,我哋嗌咗两款檬纸卷, 因为睇嚟太吸引喇!明明系越南菜,但系竟然用三文鱼同海胆嚟制作檬纸卷,蔬菜新鲜爽口, 三文鱼同海胆都够新鲜,创意满分!平时对越南菜嘅印象系比较淡味,但系呢间餐厅似乎有针对香港人口味作出改良, 面食同埋小食都整得好入味,价钱

越式火车头河粉

食越南野当然唔可以错过火车头河粉。

手撕鸡扎肉椰汁酸汤汤檬粉

三文鱼檬纸卷

海胆手撕鸡檬纸卷

平时对越南菜嘅印象系比较淡味,但系呢间餐厅似乎有针对香港人口味作出改良, 面食同埋小食都整得好入味,价钱都好合理,会再来吃的!
2017-07-22
越式火车头河粉