2012-10-19 1009 浏览
oct 13, 12............6人来dinner............叫咗 :1) 面包 (免费)-这个baugette微暖热,略嫌唔够脆,比较烟韧啫-伴以牛油2) air dried duck magret (hk$120)-唔睇名,肉色咁深红,仲以为喺西班牙火腿添-经食友1讲,望真d,又喺㖞,脂肪全部靠边站-很薄切,个制法好似同火腿1样,腌住风干-咸度唔严重,肉味还是其次,入口最出就喺油份嘅甘香,真喺好似36个月火腿嘅咸香3) lamb lettuce salad (hk$115)-除咗lamb lettuce之外,仲有pink radish,薯仔同foie gras片-最钟意喺个薯仔,混有好香嘅truffle味,foie gras片反而食唔到明显嘅肝味㖞,pink radish,硬净,唔辛辣,只喺爽口4) girolle saute (hk$125)-除咗黄肝菌外,仲有只slow cooked egg同火腿丝-上网check先知黄肝菌唔普遍,比较少有,食友嘅朋友仲讲喺seasonal,所以强力推介-黄肝菌本身唔浓菇味,但很有营养价值-捞均只蛋,蛋汁包住其他材料,火

1) 面包 (免费)
-这个baugette微暖热,略嫌唔够脆,比较烟韧啫
-伴以牛油
-唔睇名,肉色咁深红,仲以为喺西班牙火腿添
-经食友1讲,望真d,又喺㖞,脂肪全部靠边站
-很薄切,个制法好似同火腿1样,腌住风干
4) girolle saute (hk$125)
-黄肝菌本身唔浓菇味,但很有营养价值
-捞均只蛋,蛋汁包住其他材料,火腿帮到这道头盘嘅咸鲜味
-仲可以有中芹咁嘅重香味配料
5) french barbarie duckling (hk$720)
-menu上写喺"for two",份量不止2人
-个材料配搭有点中式
-法式鸭,配以大大"旧"嘅白萝卜
-另又有西方元素,+埋浸过劲酒嘅车厘子,柚子同埋个汁
-上枱时,已将鸭肉起件,皮嘅脂肪不厚,肉嫩,未至于好滑,但1d都唔"鞋",juicy,很有鸭禽味,但唔喺over𠮶只
-萝卜腍,无筋,清甜,因为个汁很西方,小甜酸,有酒味,所以结合上萝卜之后有点复杂,但唔难接受
-第1次食到咁中式嘅材料,好西式嘅煮法,用料都好优质,很好的见识
6) spice roasted pyrenee lamb shoulder (hk$720)
-4大件+埋薯仔puree
-当然趁热先食主角,很粉嫩,最多都喺5成熟,但又唔会血淋淋,厚切,又嫩又juicy,有羊脂,所以有羊so味,但唔激
-个puree都超滑,完全揾唔到薯仔粒子,几重牛油香,因为食友话愈滑,愈落得多牛油去推,调味唔重手,食其自然薯味,好好味
7) palamos red prawns paella (hk$750)
-pan很大,饭浅身,海鲜有蚬,青口,红虾,斩件鸡骹位
-饭用上海鲜肴嘅上汤去煮............鲜味非常浓,因为浅身关系,可以煮出微焦,"痴"底,有点咬口
-虾肉爽,带鲜
-之后又1见识就喺红虾头内嘅虾膏...........份量唔多,我都喺又薄又软嘅头壳度刮出嚟..............佢唔喺水汪汪,亦唔喺硬实..............入口后,鲜味过后..........有点甘...........而且仲好"浆"住条脷..........就算饮水都冲唔走𠮶股强大嘅"浆"力...........你会感到好似1层coating咁隔开咗味蕾同口腔嘅接触.........即喺令味蕾迟钝了.........未曾试过食虾膏会有咁嘅效果同感觉.............虽然"浆"住条脷嘅感觉唔太好...........但好神奇小小虾膏可以爆发出咁强大嘅力量
-后来食友同waitress confirm呢d红虾喺新鲜空运货,唔喺frozen先过嚟
8) pomme puree (hk$48)
-因为太好味,所以单叫1个来食
9) cote de boeuf - limousine beef (hk$1,050)
-唔知点解𠮶晚大家都好好胃口..............食咗3个好有份量嘅main都可以再食
-咁大家就可以试埋个牛,佢有2款拣,1个喺澳洲和牛.............1个就喺法国牛.............食友拣咗法国牛
-因为后+order,所以都需时...........大家倾到咁上下.............1大碟就放喺我哋面前.........无谂过有咁大碟,好中餐酒家饮宴咁
-我哋都呆咗1呆............好担心食唔晒
-牛扒厚切,我哋要求medium........对办,juicy,带点脂肪牛味颇浓,不过有点筋
-个fat duck potato都喺亮点,炸到外表几硬身,幸好硬皮并唔厚,入口香口,里面薯仔绵密,因为有点饱,所以先cut咗1/2旧,之后难敌美味,所以最后都食埋𠮶1/2旧
-幸好还有点爽脆嘅romaine salad垫底,来平衡好多肉嘅晚餐
题外话/补充资料: * 先多谢食友嘅1条龙安排...........帮我哋打点好1齐...........另多谢食友嘅朋友作出好多好介绍同解释/分析 * 难得主菜味味都很有水准...............但个上碟presentation比较家庭,欠缺精致...........今晚我哋好厉害.............6个人食咗4个2人份量嘅主菜+头盘+自己带来嘅cake..............好劲呀~~~~
2012-10-13