2024-09-24
今日同朋友去坚尼地城高先电影院睇戏,睇完戏之后就去附近揾餐厅食晚饭,我哋一出戏院门口就望见对面有一间食burger嘅餐厅,我同朋友都好钟意食汉堡包,又其是食自家制嘅汉堡包,这间餐厅名字叫SMASH’D,位于西环坚尼地城吉席街21号昌辉大厦地舖,搭地铁坚尼地城站B出口,行几分钟就到,非常方便。餐厅以欧式小酒吧风格为主调,装潢简约现代,环境简单干净,座位更以吧枱为主,座位都坐得令人舒服,又有音乐歌曲听,而主打食品手工汉堡用100%草饲牛肉制造,不含抗生素或激素嘅牛肉,连个面包同酱汁全部都系自家制作,仲有各种红白酒及啤酒供应,尤其是鸡尾酒,喺餐牌嘅鸡尾酒相片都影得好吸引,价钱又不贵,非常抵饮,下次可以同多啲朋友嚟呢度Happy hour倾偈食嘢。餐厅餐牌汉堡款式都不少,汉堡主要有秘制汉堡扒、炸鱼扒、香草鸡肉、全素汉堡扒,亦都有多国味道,有法式芝士汉堡、夏威夷汉堡、韩式泡菜烟肉汉堡、印度风情汉堡,仲有每个汉堡都有多款瓜菜果,有蕃茄、生菜、青瓜、菠萝、红洋葱、泡菜、椰菜、大树菠萝,而酱汁亦好特别,有特制酱汁、墨西哥辣椒酱汁、塔玛林酸辣酱、薄荷蛋黄酱、玛丽玫瑰酱、特制烧烤酱,真系睇落就知道好味好食
餐厅餐牌汉堡款式都不少,汉堡主要有秘制汉堡扒、炸鱼扒、香草鸡肉、全素汉堡扒,亦都有多国味道,有法式芝士汉堡、夏威夷汉堡、韩式泡菜烟肉汉堡、印度风情汉堡,仲有每个汉堡都有多款瓜菜果,有蕃茄、生菜、青瓜、菠萝、红洋葱、泡菜、椰菜、大树菠萝,而酱汁亦好特别,有特制酱汁、墨西哥辣椒酱汁、塔玛林酸辣酱、薄荷蛋黄酱、玛丽玫瑰酱、特制烧烤酱,真系睇落就知道好味好食。
我哋就叫咗经典汉堡同埋法式芝士汉堡,原来仲可以俾多少少钱就变咗食个套餐,有埋小食同饮品,又系好抵食。两个汉堡不用等好耐就来到,份量不少,不能一口咬下,经典汉堡嘅配料有蕃茄、生菜、腌青瓜、秘制汉堡扒、特制酱汁,而法式芝士汉堡就有埋布里芝士,两个汉堡面包都香软疏松,上下两块面包以牛油香煎,内里香脆,咬落令口感松软,生菜和番茄都非常新鲜清爽,腌青瓜更清甜爽脆,酸甜度很合胃口,秘制汉堡扒煎得够香够焦脆,层次感好丰富,牛味香浓好重,咬落去肉汁四溢,配埋自家制酱汁一齐食真系一流,而芝士咸香味十足,溶化嘅程度刚刚好,每一口都令人满足,吃完一个都够饱了,仲有个小食嘅炸薯条,炸得金黄甜香脆,配上蕃茄汁好惹味好正,而饮品Spirte就好配合来食汉堡。
这间汉堡餐厅好值得推荐俾大家来吃,好食抵食,价钱又唔贵,店员服务态度又好,真系令人食得开心,我哋下次都会再来食其他汉堡及饮鸡尾酒。