2022-12-15
今日天寒地冻,本身劲想放飞机,但好彩最尾都有去,12月嘅餐单几有心思,酒酣耳热间,感受到冬日嘅暖意。晚餐一set连加一,大约$500一位面包新鲜暖烘烘送上嚟,蘸上黑松露蜜糖,清甜又散发黑松露浓郁的香气Parma ham沙律卷洒上厚厚的芝士粉,加埋黑松露沙律酱,味道丰富,充满咸香洋葱汤上嚟时热腾腾,味道尤其清甜,黑胡椒味几突出,味道令人满意,温度亦够哂暖胃!苹果茴香煎鲈鱼点解唔见有苹果?因为苹果、茴香籽混合成酸甜清新嘅酱汁,配上肥美嘅大虾、带子同鲈鱼,出奇地夹!2块鲈鱼啱先收埋咗,睇真啲,超级肥厚鲜嫰,火喉仲煎得啱啱好添甜品系苹果金宝Apple Crumble,顶面仲加咗块圣诞叶,真系几有圣诞气氛!焦糖苹果片系会有啲甜,不过冰冻嘅雪葩就帮手中和咗,配合脆脆嘅口感,非常满足!仲未完嘅,最后点少得杯嘢饮!我就最欣赏呢杯香料热红酒,系欧洲圣诞必备嘅饮料。除咗传统配料丁香、肉桂等,呢杯热红酒果味较重,相信都加咗柳橙同柠檬一齐熬煮,红酒令人暖心微醺,香料又添上一点缤纷,真系有啲想续杯嘅!今日啲相好似影得几有feel,全靠呢盏灯光芒四射!
晚餐一set连加一,大约$500一位
苹果茴香煎鲈鱼
今日啲相好似影得几有feel,全靠呢盏灯光芒四射!