2012-12-13 2955 浏览
今日为了庆祝我哋好友生日,特别系珍珍钉咗一围丰富海鲜午餐,菜单有:头盘:鲜菓沙律-每款鲜菓都系老板娘自己亲身挑选,新鲜清甜。👍接著有潮州冻蟹-要做好呢味𩠌,一定材料够新鲜甜美,先能够做到冻食,加上自制蟹醋,简直天衣无逢,我曾经问过老板娘,D醋系边度买,佢话自己整,唔怪得同外面食d醋,完全唔同,特别好味😍。蜜汁火方:虽然系有少少肥猪肉,但肥而不腻,加上用桂花糖和莲子,特别清甜,夹埋薄饼一齐食,完全去咗油腻感觉😃清炒豆苗:现时系食豆苗季节,一般炒豆苗都需要多油先香同好食,但系老板炒出嚟豆苗唔系好油又好好食😘推介食品:八宝暖锅:材料丰富有鲍鱼,瑶柱、冬菇、竹笙、金华火腿、津白、蛋角、粉丝加上浓汤底,十分好味呀😍椒盐海虾,呢味𩠌炸到金香爽脆,唔系好油腻.👍清蒸大星斑,今日条斑有3斤重,喺出面食蒸大鱼,好多时间控制好紧要,多咗D都或少D都会影响条鱼蒸出嚟有几滑,老板时间控制非常好,鱼身肉好滑,甚至连面猪肉都一样咁滑,顶呱呱!👍蒜茸蒸大圣子:由于圣子新鲜老板只需要用蒜茸加粉丝辣椒上面蒸,已经可以带出圣子本身鲜甜味道,唔需要再添加任何调味料,加上蒸时间恰当,做出嚟圣子爽甜☺甜品:咖啡冻-香浓咖啡味凉冻,唔加cream或加咗cream都有唔同感觉,我钟意唔加cream,咖啡味比较浓😃总括所有𩠌菜都好好味,有种返咗屋企食饭感觉,但系呢D𩠌系屋企煮得好食,真系比较难整,所以都系返饭堂食好D!
  • 八宝暖锅,潮州冻蟹,蜜汁火方,椒盐海虾