2018-08-01
出左粮又系时候带上女皇同大帝去食返餐,呢晚同佢地黎到大坑开餐,全因大帝爱据扒而女皇就爱甜品,扒房正合我地既心水而呢间用上意大利文“牛群”意思为名既小店,一向嗜牛既我都bookmark左好一段时间,呢晚终于book定位,带埋两老黎一试究竟除左可以单点散叫之外,仲有几款二人/三人既set meun,经过店员既介绍之下,我地就决定要一个“Deluxe 3 course dinner set for two”HKd$1099+10%先,唔够再另加食物先黎系既烘得热辣辣又香喷喷既自家制香草面包,正之后既daily soup系香浓既野菌忌廉汤个set包有两款前菜,当中有六个选择我地就拣左个香口既crabcake同白酒煮蚬个crabcake内含不少蟹肉丝,炸得香脆唔油腻而啲蚬就粒粒饱满而无沙,用上香草同香蒜调味,鲜而惹味同时可以拣一款pasta/pizza,店员推荐我地试下佢地好受欢迎既“ ”爽弹既龙虾肉配上富有蛋香既pasta,加上香浓唔漏既白酒source,味道的确相当唔错而个steak我就决定加多HKd$100+10% upgrade食Ribeye,贪佢腍嫩啲嘛个steak既portion真
先黎系既烘得热辣辣又香喷喷既自家制香草面包,正
之后既daily soup系香浓既野菌忌廉汤
个set包有两款前菜,当中有六个选择
我地就拣左个香口既crabcake同白酒煮蚬
个crabcake内含不少蟹肉丝,炸得香脆唔油腻
而啲蚬就粒粒饱满而无沙,用上香草同香蒜调味,鲜而惹味
个steak既portion真系好大,有16安士!!!
steak烧得刚好,没有多余既血水,腍嫩无筋,只要沾上盐巴就食到牛既肉香
呢个dinnet set 真系三个人都好够食,不过我同女皇都咁爱甜品,咁就当然要食埋甜品先满足啦
我地跟餐加钱要左个心太软,个心太软又系劲大个,切开之后浓郁不过甜既朱古力缓缓流出,配埋冰滑既 vanilla ice-cream, perfect match