2021-09-28
放工去苏屋邨探索之前,经过附近嘅斜坡,发现咗一间有得饮烧酒嘅韩式小店,所以入咗去同个frd医一医肚。一入去见到有IU poster同播紧鱿鱼游戏,成间舖都充满住韩国文化~侍应厨师们都好nice,推荐我哋嗌佢哋新自家出品嘅年糕奶茶,我一听到个名打晒黑人问号,不过以猎奇心态就嗌咗杯无糖年糕奶茶,可能系因为无糖关系,个茶底有啲淡,奶味比较多,茶味比较淡但入面有细粒圆桶形嘅年糕,都几烟韧,可能下次嗌返少糖就会好饮啲。讲返正食,我哋一行两人嗌咗个两人份量嘅部队锅。个底系公仔面,汤底系泡菜汤底加芝士,值得一赞嘅系浸芝士味好浓郁,愈煲愈浓味,愈食愈邪恶,食到最尾变咗泡菜芝士汁,very good!锅入面仲有翠肉瓜、午餐肉、圆扁型年糕,同埋我最爱之一嘅金菇!面底都几多,两个人食都好饱,但要小心啲面好快发胀,所以我哋喺啲面发胀之前就拎晒出嚟放咗喺个碗到,都未至于去到一胀不可收拾嘅地步。前菜有牛骨汤同泡菜,值得一提嘅系牛骨汤入面嘅牛丸好弹牙,同埋汤底应该冇咩点落味精,淡淡哋几好饮。