2023-01-08 204 浏览
放假同屋企人行去海傍揾嘢食,见Donki隔离条巷好多食店,见呢间Fish n Chick比较光鲜同埋多人就入去食。虽然我一家人多纳集嘢,但三大两细都仍然坐得舒服。午餐价钱合理,拣咗四个set lunch:煎鲷鱼配杂菜、炸比目鱼配薯条、半只香草烤鸡、与及卡邦尼意粉。另加白酒汁煮蚬。比目鱼肉质鲜嫩多汁,皮薄香脆可口,蘸上估计加咗酸瓜碎的沙律酱,我觉得好夹味好好味。而我老婆话呢种就系去外国旅行时啲炸鱼既味道。咁即系咩味道?总之大家意会啦。而小朋友就最钟意食薯条。煎鲷鱼卖相立体好看,鱼皮煎脆咗好香,肉味浓,配洋葱三色椒等杂菜味道也很配合,而且只碟有花心思装饰过,真系色香味俱全。呢个味道我识形容啦,就系去高级西餐厅食煎鱼main course 时有啲卖相的味道。烤鸡就皮香肉滑,唔会榎歰歰(鞋烚烚)咬落有鸡汁夹少少鸡油流出,唔会好重香草味,可以食出鸡香。而鸡皮都烤出大部份油唔滞口,所以我也忍不住连皮都食埋。问职员啲鸡好食系咩地方的鸡?得知系清远鸡,唔怪之得。而卡邦尼意粉就无需形容,都系有蛋黄、忌廉、洋葱、烟肉、芝士。但食落我觉得不错唔油腻唔滞口,我老婆就好钟意,佢话成餐最钟意个意粉,有酒店食卡邦尼

而卡邦尼意粉就无需形容,都系有蛋黄、忌廉、洋葱、烟肉、芝士。但食落我觉得不错唔油腻唔滞口,我老婆就好钟意,佢话成餐最钟意个意粉,有酒店食卡邦尼的味道。咁即系点?大家自行理解吧。

另外我就最钟意白酒汁煮蚬,蚬肉新鲜嫩滑香甜,有少少辣特别惹味。试饮蚬汁虽然有少少咸,但因为辣辣地仲有浓香蚬味,所以我都饮咗好多匙羹蚬汁。

饮品方面,海盐柠檬梳打酸酸咸咸几得意爽口、鲜榨柠檬热饮就够晒健康、热姜味柠檬蜜糖茶就香口惹味、鲜榨橙汁我个仔话好饮(我谂佢甜甜哋乜都话好饮吧,haha)。

而餐厅环境舒适,邻近海滨长廊同Donki Donki方便散步行街,旁边便是商场洗手间又十分寛敞干净。整体感觉舒适惬意,实享受休闲假日的用餐好地方。

2023-01-08