2023-10-16 1736 浏览
家人生日, 我地要出力揾下有咩好地方. 细佬提议去将军澳食中菜, 试下呢间食店系咪真系咁好, 因为食评都好正面.当日去到, 酒楼面积都几大, 我地坐近厨房起菜果边. 系开放式, 好光亮, 见到东西放得几整齐. 仲有呢度无限时, 可以吹下水.员工系有礼貌, 只是有时不太主动加水和扬手都无人理.呢度茶水有得拣玄米茶, 几香, 即使冲了 5 壶, 仍然喝到玄米味, 正~今晚我地叫咗 9 𩠌 1 汤:1. 咕噜黑豚肉 : 甜酸度适中, 黑豚肉不实, 不错~~2. 香茜素鸡 : 呢个就不值啦…….只系买 D 素鸡卷, 然后加 D 香油和香茜, 太无技巧……….3. 花雕醉鸡 : 香浓、嫩滑, like~4. 脆皮烧鸡 : 5 掂, 未试过食烧鸡食到牙软, 真系几 “鞋”又实5. 黑蒜海鲜豆腐煲 : 海鲜只系得 D 带子粒仔, 同埋少少虾粒. 豆腐也是细细粒, 整体来说,太削6. 长脚蟹肉带子赛螃蟹 : 蟹肉 5 多, 味道还可以~7. 龙趸斑两食>西兰花炒球 : 西兰花多但无味, 炒球少但 OK>椒盐头腩 : 对比蒸头腩, 蒸好味 D, 可以食到鱼味8. 花胶螺头爵士汤 : 汤好滚热, 入味~9

员工系有礼貌, 只是有时不太主动加水和扬手都无人理.

今晚我地叫咗 9 𩠌 1 汤:

1. 咕噜黑豚肉 : 甜酸度适中, 黑豚肉不实, 不错~~

3. 花雕醉鸡 : 香浓、嫩滑, like~

6. 长脚蟹肉带子赛螃蟹 : 蟹肉 5 多, 味道还可以~

7. 龙趸斑两食
>西兰花炒球 : 西兰花多但无味, 炒球少但 OK
>椒盐头腩 : 对比蒸头腩, 蒸好味 D, 可以食到鱼味

8. 花胶螺头爵士汤 : 汤好滚热, 入味~

9. 椒盐火箭鱿 : 鱿鱼算系嫩口, 5 系死实, 几好~

总括来讲, 煮食味道有好有不好. 如果谂住一班人坐得舒适, 又无限时吹水, 呢度都算系一个选择.

咕噜黑豚肉
花雕醉鸡