2018-02-11 1345 浏览
同屋企人行完年宵到咗附近嘅荃湾广场觅食,点知就比门口呢只大大只嘅狸猫同道顿堀三个字吸引住~鬼叫我系崇日L咩。喺玻璃窗见到个个喺度炒下炒下咁,原来系一间以铁板DIY作卖点既餐厅。喺月岛食过同类型既餐厅,当然要比较下一入座店员都好贴心咁问我地要唔要围裙,同提醒小心铁板高温可达190度。价钱方面以okonomiyaki黎讲,因为要飘洋过海既关系,比日本大约贵三到五成。食物种类都算多,除咗御好烧仲有炒饭炒面甚至班戟,全部都系要DIY,但如果真系唔识整餐牌上亦有写可以请职员帮手最后我哋四个人点左三个:- 富士山御好烧 $118- 奄列蛋包炒面 $78- 道顿堀蒜香炒饭 $68枱侧有教学可以参考唔同款式既煮法,唔怕唔识整。另外仲有油同调味料(鲣鱼粉、海苔粉、蛋黄酱、日本酱油、御好烧酱汁),俾客人自行调配心水既味道。富士山御好烧因为大家都肚饿既关系,唔记得影低碗富士山。煮法其实都好简单,炒熟摆面既材料,再落椰菜炒,最后再落蛋浆兜匀,每边煎几分钟。肉片得几片,肉片肥肉比例偏多,反而虾、八爪鱼几多几大粒,八爪鱼切粒大小刚好,有咬口,好弹牙。顺序落埋调味:御好烧酱汁>>>蛋黄酱&#
同屋企人行完年宵到咗附近嘅荃湾广场觅食,
点知就比门口呢只大大只嘅狸猫同道顿堀三个字吸引住~
鬼叫我系崇日L咩。

喺玻璃窗见到个个喺度炒下炒下咁,
原来系一间以铁板DIY作卖点既餐厅。
喺月岛食过同类型既餐厅,当然要比较下

一入座店员都好贴心咁问我地要唔要围裙
同提醒小心铁板高温可达190度。

食物种类都算多,除咗御好烧仲有炒饭炒面甚至班戟,

最后我哋四个人点左三个:
- 富士山御好烧 $118
- 奄列蛋包炒面 $78
- 道顿堀蒜香炒饭 $68

枱侧有教学可以参考唔同款式既煮法,唔怕唔识整。
俾客人自行调配心水既味道。

富士山御好烧

因为大家都肚饿既关系,唔记得影低碗富士山。

肉片得几片,肉片肥肉比例偏多
富士山御好烧

顺序落埋调味:御好烧酱汁>>>蛋黄酱>>>鲣鱼粉+海苔粉,跟住就可以切开食得啦

富士山御好烧

因为味道可以自行调配,食落无喺大阪食咁浓味
蛋液稠度同正统差不多,整出黎唔会太干或太湿,轻松可以整好。

奄列蛋包炒面

呢个难度会高少少,因为要煎蛋将炒面包住。

奄列蛋包炒面

同样要炒熟配料先,再加面落去炒,
佢另外仲有一壶炒面汁,但感觉好稀,倒哂落去面好似无乜味,所以我另外有加日本酱油调味

炒好面就可以打蛋啦,
落左蛋浆稍微煎到三成熟就可以将啲面兜到蛋上一半位置,
再将另一半蛋反过去盖住佢,
可惜两只蛋太少啦,包唔住仲穿左

道顿堀蒜香炒饭

呢个系最低难度果个,
落牛油将蒜炒香,放入其他配料一齐炒熟,
再落饭炒到散粒焦香,最后加入伴碟既酱汁。
道顿堀蒜香炒饭

酱汁调味刚刚好,蒜香味几重,唔会太咸,唔需要额外再调味

但都系普通炒饭,无咩特别。
道顿堀蒜香炒饭

总结:几适合家庭乐嘅一间餐厅,炒下炒下咁几好玩,同埋过程中会多咗好多交流,唔怕同台食饭各自修行

但要留意番家长要好好睇住自己小朋友,唔好俾佢哋贪玩摆只手落铁板度
因为真系离远都feel到高热

价钱香港来讲算系平,一人嗌一个都系人均$100左右,食物质素一般,配料好少,胜在有得自己落手,有个满足感。
2018-02-10
$80 (宵夜)