2019-11-28
近来香港弥漫着一片食串烧烧,串烧铺头开到成行成市。呢日我又来吃串烧了。今次去到铜锣湾的烧烤堂大快朵颐,两个人食咗好多串烧,满载而归。餐厅嘅装修充满日式风情,仲做紧啤酒优惠,我见好多台客都一路啤一路食串烧,饮饱食醉。佢哋串烧种类都好多,无论系牛猪鸡、蔬菜、海鲜,都应有尽有。调味方面,亦都有盐烧、汁烧、麻辣等等的选择。值得一提嘅系,佢哋嘅麻辣真的超辣,我好耐都未试过食辣食到要狂饮水,真系好过瘾刺激!以下系我嘅一啲个人推介:芝士烧芝心芝士狗酿芝士肠:劲芝味!厚厚嘅芝士,加芝士狗和芝士肠,完全系爆芝嘅感觉!烧馒头:馒头烧得好靓,蒸就食得多,烧嘅都系第一次,味道好正,加埋炼奶真系冇得顶。鸡皮墨鱼滑:香脆嘅鸡皮,里面包住嘅系大大件墨鱼滑,一次过食到鸡皮的香味,亦都食到墨鱼滑嘅弹牙。椒盐炸北海道虾仔:北海道虾仔的虾壳和虾头都食得㗎 !原因系佢哋已经查到香香脆脆。唔好睇啲虾仔细细只,每只里面都有啖啖虾肉,味道亦都好香好鲜,虾味出晒嚟。麻辣西班牙黑毛猪:虽然佢哋麻辣真系好辣,但其实食得麻辣都系想那姐!加埋厚厚嘅西班牙黑毛猪肉,味道真的一级棒!
以下系我嘅一啲个人推介: