2024-07-11
上次黎去咗旁边𠮶间万芳芳食炸比薯条,之前我见到呢间面店都唔算好多人,于是内进一试。因为呢间牛气冲天原来没有米线,我都是入去先至知,谂住就个小蚊仔叫伊面,岂料佢又唔系好有胃口,于是只吃了几啖仔就冇食,于是我终于有得细意品尝新鲜煮出嚟嘅汤伊面,原来同酒楼一早煮定嘅𠮶啲龙虾伊面好唔同,新鲜煮嘅汤伊面,弹牙十足,但系有少许咬口,令我对伊面改观。因为食𠮶啲龙虾伊底,一向觉得质地又没有弹性,而且碎湿湿,这次吃觉得又弹牙又一大箸咁样,其实都挺为可口。自己本身都未必会叫鲜牛腩,不过佢冇问就 落咗单新鲜牛腩,但是这次试完就觉得非常 香浓,鲜牛腩嘅质地够爽够弹,除质地爽肉香浓,还带一层脂肪在上面,而且还有萝卜,萝卜切得够入,不会有筋有皮,因此小孩都吃得可口。佢呢种新鲜牛腩虽然都唔算系牛味非常浓郁,但总算是肉质够鲜,味道够香。肉筋相隔,质感相当好一周后,想不到妻子竟然也有兴趣去试一试,于是我们便趁着空闲的时间来冰鲜牛腩原来仲靓过新鲜腩,多件,十件都有,咬落好似仲弹口,虽然可能味道而言系鲜腩多一层新鲜牛香。但冰鲜平$20,以五十元内一碗的质素实属超班金钱肚大大碗,线软而又带嚼劲,味香浓又吸汤虽然牛气冲天嘅名字
金钱肚大大碗,线软而又带嚼劲,味香浓又吸汤
虽然牛气冲天嘅名字比较特别,听你上嚟好似系搞笑居多,但系佢嘅质素以及出品,绝对唔系搞笑,认真得来品质的确一流,而且不算特别昂贵高昂,因此建议区内人士都可以嚟试一试。甚至冇,我这个大埔居民,写得几次之后觉得其实佢可能比起大埔墟街市嘅鸿发更加出色。
再黎多次又见真章,最怕𠮶种,你入去唔话你知有咩卖晒,坐低点完餐,隔五分钟先话冇冰鲜腩,但饮品已端来,迫你叫贵啲的新鲜腩。
贵$20 唔系问题,问题系新鲜唔好食,仲要听埋厨房𠮶啲语气,「唔得呀,做唔到多两碗呀」。
呢次嘅新鲜牛腩,不太林,明显冇上次摆盘咁靓,其实食到啖啖都痴牙,可能因为呢一刻店内好多人,因此佢冇咁好闲情逸致去摆得靓靓囝囝。
除咗所谓新鲜牛腩乱立立咁铺喺面头之外,幼面都唔见得太过特别,幼身而不太弹牙爽身。
所以你去餐厅真系试两次都未必试得到佢嘅真章,同埋一次嘅唔好嘅体验就已经足以推翻两次好嘅体验。
咁你系香港或者你元朗区咁多餐厅,你一次唔好嘅体验,即刻就已经唔会再返转头啦。