2024-08-19 119 浏览
通菜街两侧有好多卧虎藏龙嘅餐厅,上次试左隐世四川菜,今次去左对面既泰好记,一听名字就知道系泰国菜。入门口已经感受到浓厚泰国气息,包括泰国佛像,泰国人既职员等等。- 猪肉生菜包生菜包可以拣牛鸡猪,今次拣左经典既猪肉配生菜。猪肉炒得好香口,辣椒同金不换大大提升香味,生菜都好新鲜👍🏻- 椰汁鸡汤比起冬阴功,我更喜欢椰汁鸡汤,入面有大量鸡髀肉同秀珍菇,鸡肉好滑身唔会过老,不过椰奶味唔算太香浓,味道唔算太辣几适合香港人🤣- 马拉盏炒通菜通菜炒得啱啱好,味道浓郁但唔会过咸,份量好足够。泰好记既午餐由11:30去到17:00,价钱抵到烂,我地叫左黄咖喱牛肋粒饭同海南鸡饭🤩- 黄咖喱牛肋粒饭泰好记既黄咖喱几甜完全唔辣,牛肋肉有五至六件非常多,肉质正常,入面仲有好入味既薯仔同洋葱。- 海南鸡饭海南鸡肉质非常嫩滑,无骨食落好方便,饭唔系一般白饭而系油饭,粒粒分明,香口但唔油腻👍🏻总括三个字:泰抵食!

猪肉生菜包

- 猪肉生菜包

椰汁鸡汤

- 椰汁鸡汤

马拉盏炒通菜

- 马拉盏炒通菜
通菜炒得啱啱好,味道浓郁但唔会过咸,份量好足够。

黄咖喱牛肋粒饭

- 黄咖喱牛肋粒饭

海南鸡饭
- 海南鸡饭

总括三个字:泰抵食!

2024-08-11
猪肉生菜包