2017-07-25
一直以来都几钟意添好运呢间点心专门店,一来因为我屋企去添好运唔算远(另外添好运其实都有好几间分店,方便唔同地区嘅食客前往),二来觉得佢嘅价钱都系属于大众化,同埋味道嘅水准系属于合格之上今日嚟到嘅时候无咩人等位,马上可以入座,而且落单后大概5分钟已经开始上菜非常高效率。每一次嚟添好运都一定会叫酥皮焗叉烧包$20 ,一碟有三件。一般嘅茶楼都唔难揾得到焗叉烧餐包呢个点心,但系酥皮焗叉烧包就比较少有,就算有都未必话做得好好味。我钟意添好运呢个点心系因为觉得佢一来size做得适中,每人一个系可以达到浅尝效果 (正所谓少食多滋味呀嘛),二来每一次上台呢个点心都系够热,除咗个包本身够热之外,连佢嘅容器都系带微暖嘅酥皮焗叉烧包 酥皮够薄,感觉有啲类似墨西哥面包个皮咁,而馅料亦都好够多够juicy 包你每一啖都食到馅料。若果要鸡蛋里面挑骨嘅话就系,咬完个包之后,包系唔会自己松返开,视觉上就少咗一份嘅感觉。另外都点左一碟蜜味叉烧肠$22。净系睇相片都会见到叉烧肠粉嘅皮做得算通透,你会睇得到里面系有啲咩馅料,皮够薄,唔错唯独系觉得叉烧嘅分布唔算好均匀,变咗我食嘅时候就系一啖有叉烧,一啖冇馅料而我觉得叉烧嘅颗
酥皮焗叉烧包 酥皮够薄,感觉有啲类似墨西哥面包个皮咁,而馅料亦都好够多够juicy 包你每一啖都食到馅料。若果要鸡蛋里面挑骨嘅话就系,咬完个包之后,包系唔会自己松返开,视觉上就少咗一份[松软]嘅感觉。
另外都点左一碟蜜味叉烧肠$22。净系睇相片都会见到叉烧肠粉嘅皮做得算通透,你会睇得到里面系有啲咩馅料,皮够薄,唔错唯独系觉得叉烧嘅分布唔算好均匀,变咗我食嘅时候就系一啖有叉烧,一啖冇馅料而我觉得叉烧嘅颗粒肥瘦亦都系有啲唔均匀,未够大满足
最后仲有一个点心,鲜虾烧卖皇$28。$28一客有四粒,味道方面坦白讲就冇咩惊喜啦。烧卖上面嘅杞子可以加强视觉效果,但系喺味道提升方面其实就冇咩实际嘅帮助。我自己觉得呢个鲜虾烧卖王嘅size好似稍为细粒左少少,话晒都系[皇],大只啲会比较好
而烧卖里面的确系食到鲜虾嘅,不过就唔系原只鲜虾,系切开左嘅。我食第一粒嘅时候食来食去都揾唔到虾肉?曾经一度怀疑其实系唔系厨师将虾打成蓉,然之后直接酿入烧卖里面?因为我又真系食到鲜虾𠮶种爽口弹牙但系到我食另外一粒嘅时候,又会见到有虾肉😓变咗好似一粒有虾肉,另外一粒冇虾肉,有少少扣分😓而我觉得虾肉切开咗唔系唔好,不过就会减低左[好足料]呢种感觉。
至于餐厅环境方面,大家都知添好运系比较出名嘅一间点心专门店,都有好多游客嚟。 可能因为想做多啲生意啦,变咗座位方面就会比较逼而且餐厅几乎可以话系密封,当满座嘅时候,每个人都讲嘢嘅话,变咗成个环境就会好嘈大家想慢慢倾下计就会比较困难。所以好多人食完就走,好少会见到啲人食完仲会坐低慢慢倾计,享受饮茶嘅乐趣。
呢一点系有啲可惜嘅因为其实好多人饮茶就系想揾个地方聚埋一齐倾计,联络感情。不过我都可以明白,始终喺香港租铺头好贵,作为商家当然系想赚到几多得几多,变咗都冇办法避免座位嘅安排系要比较迫。