2011-10-18
今晚老公相约我到瑞士餐厅吃周年纪念饭, 老公知道我中意食芝士火锅, 所以早在一星期前就打电话预约, 预约是用英文的, 餐厅的侍应全都只懂英文, 而餐厅只得一个男人好似叫做Jordon(老板是叫他做Jordon的) 识讲中文, 如果英文唔叻或者唔识讲的朋友仔可以叫Jordon帮你落单架!!老公送了扎花给我, 老板Max见到我无位放花, 就好自动自觉帮我拿个筒装住扎花放到bar台上(因为我坐系Bar台侧边), 方便我睇Menu点菜, 同老公决定食咩后就举手点菜, 老板Max好主动走过黎问我What would you like to have? 之后点了以下的菜式: 1. 先吃个home made面包先, 面包是自家制的, 每人只可选两款, 牛油较硬, 但外形好特别, 我较喜欢吃软牛油, 但就是因为特别, 先要硬身嘛)2. 黑米配鹅肝 (这个我觉得很好吃, 鹅肝煎得刚刚好, 口感好滑, 黑米亦好吃啊, 份量虽小, 但两人可以分得两块, 100分满分我会俾90分)3. 瑞士传统芝士火锅配樱桃酒 (这是价钱最便宜但又传统的芝士火锅, 酒味不算浓烈, 不会影响芝士的味道, 芝士属浓芝士点面包吃
之后点了以下的菜式:
3. 瑞士传统芝士火锅配樱桃酒 (这是价钱最便宜但又传统的芝士火锅, 酒味不算浓烈, 不会影响芝士的味道, 芝士属浓芝士点面包吃都觉漏)
(芝士有买种可选择: Gruyee属浓味, Emmetaler属最便宜的, Lamdenberger and Vacherin则比较Creamy, 可按个人喜好同侍应或老板Max要求)
4. 露笋配忌廉汁煎三文鱼 (呢个真的要赞一赞, 我系出面的餐厅吃到的煎三文鱼都煎到肉质好鞋好硬好难食, 但系呢到我食到的煎三文鱼口感好滑, 很好食, 100分满分我俾80分, 同样呢个都属于好漏的菜式)
5. 小龙虾汤配鱼子加威士忌 (这个汤很香很浓海鲜味, 一饮就知道不是罐头汤, 是真材实料的汤啊, 所以价钱都唔平, 一碗要$60~$100, 老公觉得太鲜唔系咁啱佢咁话, 我就觉得劲正!!!!!!)
6. 猪肉肠配瑞士薯饼 (呢个我同老公都觉得好食, 总之都系好味, 两个人份量的main course)
7. 两杯红酒 (餐厅的红酒没有分年份, 佢地话系hometown红酒, 但都好好饮, $40几蚊杯, 可以试试吧)
总括而言, 餐厅大部份都是外国人, 而且标明是瑞士传统美食, 老板Max好Nice好有礼貌, 佢有好几个朋友专登来等佢亲自下厨, 价钱属中等, 侍应全都是菲律宾人挂???