2020-11-09
10月某日下昼响尖沙咀做完嘢期间,撞到多年同学Sam,佢话带我去铜锣湾试法国菜,原来响登龙街新开咗一间法国餐厅,叫Les Papilles,当时仍然在试业中,得知响寻日(8/11)已经正式开业了。入门口位置有自助测量体温仪器,量完体温之后我哋坐咗响一张2人枱,眼见全餐厅有16个位,见到枱与枱之间均有分隔措施,餐厅梳化上面墙上有一幅好长嘅画,系一班相信系法国人响湖边饮下酒、放下狗同跳下舞,简单又舒服。坐低后,Sam点了一枝红酒饮:Chateau Amandiers Corbieres Grande Cuvee 2016($298),如果响一间法国餐厅用$298饮到一枝红酒都真系几抵,佢仲话几好饮,不过咁早我真系饮唔到酒。同学叫咗少少嘢食去送酒,店长攞咗一小篮,内有3个细嘅牛角包,牛角包系热辣辣、外皮松脆、入口酥香、牛油味浓。咁Sam首先点咗个头盘皇帝蟹肉配海胆伴芹菜头泡沫(Crab and Sea Urchin, Celeriac Foam, $198),用匙羹一笔入口,好钟意呢个咁creamy嘅食材响口腔度停留嘅感觉,皇帝蟹肉同海胆已经够鲜甜,creamy嘅感觉就系由呢个芹菜头泡沫度出
牛角包
皇帝蟹肉配海胆伴芹菜头泡沫
咁Sam首先点咗个头盘皇帝蟹肉配海胆伴芹菜头泡沫(Crab and Sea Urchin, Celeriac Foam, $198),用匙羹一笔入口,好钟意呢个咁creamy嘅食材响口腔度停留嘅感觉,皇帝蟹肉同海胆已经够鲜甜,creamy嘅感觉就系由呢个芹菜头泡沫度出嚟,真系有百感交集嘅感觉,下次我嚟一定要再食过。
烟熏油浸三文鱼配法国鱼子酱牛油果青瓜沙律
再嚟另一个头盘:烟熏油浸三文鱼配法国鱼子酱牛油果青瓜沙律(Lightly Smoked Salmon, Caviar, Cucumber Salad Avocado Puree, $188),店长将三文鱼一上枱时打开玻璃盖,系一个烟熏嘅效果,我即刻问主厨系咪响香港铜锣湾某间法国餐厅做过?不过要等主厨忙完之后会出嚟解答,咁讲返食物先,呢个烟熏油浸三文鱼配法国鱼子酱之前我响铜锣湾嘅法国餐厅(依家搬咗去湾仔),佢哋系用42度低温慢煮个三文鱼,不过呢度我就无特别问用几多度,闻到烟熏味够香浓,面层铺满熏过咸香法国鱼子酱,三文鱼一切落去都够嫩滑,牛油果青瓜沙律可以清一清三文鱼嘅腻感。
鹅油炸薯条
脊翼牛扒配香草牛油
主菜出场,脊翼牛扒配香草牛油配鹅油炸薯条(Steak Bavette Tradition Black Peppercorn Sauce Montpellier Butter, Goose Oil Fries, $328),先食鹅油炸薯条,鹅油脂肪含量低、而且营养丰富,用鹅油去炸薯条仲好健康,食落都几香脆;脊翼牛扒即系后腰脊翼板肉,系非常瘦但又非常软嫩嘅部位,未食已经闻到好香嘅黑胡椒酱汁同香草牛油,一叉起食时牛扒好软嫩又好嚼口,黑胡椒酱汁同香草牛油直头布满响每件牛扒上面,真系好邪恶。
大厨Jeff终于忙于出嚟倾下计,倾计得知佢曾经响米芝莲二星嘅Amber、1881之前嘅St. George任职过,最近又有帮Town Gas教Disciples Escoffier课程,其实倾倾下得知我哋几年前已经识得,因为佢同我朋友之前响铜锣湾一齐拍挡开过法国餐厅,原来我仲识佢太太,世界真系细。
今次同学请客,多谢老板,我见到张单连加一$1,1xx(2个头盘、1个主菜加1枝红酒),我哋系叫A La Carte,所以份量比较多,下次真系要试下成个set,只系$680一位(另加一服务费),已经有我食过𠮶三样,咁份量当然少啲。
开头听到响铜锣湾登龙街地铺开间中高级法国餐厅真系艺高人胆大,心谂乜嘢料呀?成条街都无乜太多贵嘢食嘅餐厅,以呢个价钱同餐厅位置通常都只做熟客,好少walk in客,但当晚真系有熟客订咗枱之余又真系有人walk in入去食A La Carte,4个人埋单平均每人$500+,我响餐厅一post IG story已经有几个朋友话要去食,加上当我知道主厨嘅背景之后就无咁担心了,因为佢哋以前都系靠熟客起家,当年佢哋间餐厅都唔系咁易订到位,所以实力胜于一切。