返工前约同事食午餐,呢间新加坡上海菜都几出色,无订位去到即刻入座!桌椅没有很中式感觉,只系墙上画作有点中式感,桌椅唔迫,店员比咗个卡位我哋两个人,劲阔落,店家每枱都有网袋放手袋👜,食物都系大路上海菜,没有午餐全部散叫!前菜($15)都是我喜欢的,花生、菜脯、栗子,微咸酱油味入味,好味醋酱海蜇头($78)就是喜欢海蜇头嘅韧嘅咬劲,醋酸腌的刚好,入味不过咸,海蜇头都很完整很美!正!👍🏼菜肉云吞汤($58)奶白色嘅汤,味道偏咸,有点味精汤嘅味道,云吞皮是上汴式较厚,幸好都滑,菜肉馅唔干,菜比肉多,ok原味小笼包($62)虽然呢间餐厅人气菜色是彩色小笼包子,但小笼包我都是喜欢原味,皮薄多汁,加黑醋食好味,猪肉馅打得滑,好味(但要趁热食,我最后一只冷一点就黏底破皮漏汤了,头两只热时是无事的)上海炒年榚($85)份量不大,自己喜欢年榚片多过面条,因为烟韧米香,索了浓甜酱油更好味,配菜旺菜及肉片(自己对旺菜一般,若是椰菜会更好)肉片肥瘦相间,有油香好味,整体好味宫廷驴打滚($45)呢款甜品较冷门少见(可能系我孤陋寡闻)三块卷物,是我超喜欢的糯米糍皮卷我喜欢的红豆茸,外面裹上黄豆粉,很有层次,烟烟韧韧

前菜

海蜇头

原味小笼包

上海炒年糕

驴打滚

宫廷驴打滚($45)呢款甜品较冷门少见(可能系我孤陋寡闻)三块卷物,是我超喜欢的糯米糍皮卷我喜欢的红豆茸,外面裹上黄豆粉,很有层次,烟烟韧韧,又不过甜,好食👍🏼
茶位($8/位)茶无乜特别,黄铜茶壶吸睛!

食物好味,不过负责我𠮶枱𠮶位男店员就差,木无表情+想加茶次次都举手叫佢,明明有视线接触都无视我哋,几次都系其他店员帮手,上菜放低即走,趁上菜提出攞碗之类嘅要求都唔做,又系揾其他店员做,明显回避做野(明明唔爆场,影到嘅相都知当时唔多客)除了他其他店员都几好有笑容又勤快!(服务𠮶两分系比其他店员嘅!)

食物几好,希望大家唔会遇到被无视𠮶位店员🙄

2020-10-28
前菜